Депутати искат банки да ни връщат пари

Законът да влезе в сила със задна дата, предлага Георги Кадиев

Депутати искат банки да ни връщат пари | StandartNews.com

София. Закон сложи таван на лихвите по потребителските кредити. В тях обаче вече се включват и тези до 400 лева, които досега бяха извън обхвата на закона за заемите. Народните представители одобриха предложението на депутата от БСП Георги Кадиев годишният процент на разходите да не може да надвишава пет пъти размера на законната лихва по просрочени задължения в левове и във валута, определена от правителството. По изчисления на Кадиев това означава, че разходите по кредитите, в това число лихви и такси, на година не могат да бъдат повече от 50.5% от изтеглената сума. Например, ако се изтегли заем в размер на 1000 лева за година, то клиентът не трябва да връща повече от 1505 лв. "Банките бяха много против, макар че това реално не ги засяга, защото техните лихвени проценти са далеч под 50. Това засяга тези кожодерски фирми за бързи кредити, които в много чести случаи стигат и до 1200% или 100% на месец", обясни Кадиев.

Бурни дебати в Народното събрание предизвика и последният параграф, който касае откога да влезе в сила законът. Заради спора той бе отложен вчера. Единият вариант е да влезе със задна дата и всеки един договор, който не отговаря на законовите изисквания, да бъде преподписван, а надвзетите от фирмите пари - върнати на клиента. Другият е да влезе за всички нови, а третият - да трябва изрично да отидем и да поискаме преподписване по новите условия.
Новите промени премахват и таксата за усвояване и управление на потребителските кредити. Тази за одобряване обаче остава в сила. Комисиони или такси за едно и също действие не могат вече да бъдат събирани повече от веднъж, приеха още депутатите. Отпада и таксата за предсрочно погасяване на ипотечни кредити след внасяне на 12 месечни вноски. В този срок наказанието може да е в размер на най-много 1%. С промяната се очаква да се облекчат купувачите на жилища и да се съживи кредитирането, защото с отмяната на таксата клиентите на банките ще получат възможност да рефинансират заемите си при по-благоприятни условия. Предвижда се възможност и кредитополучателят да има право да избира дали да отговаря за ипотечния си кредит с цялото си имущество или само до размера на обезпечението, като при втория вариант кредитът ще е по-скъп. Друга промяна в полза на потребителя е забраната банките да променят едностранно лихвите по кредитите. Те ще се определят според обективни показатели, като международни индекси.

В ЕС трезорите нямат такива правила

Сергей Станишев, лидер на БСП

Не приемам поведението на банките, които в продължение на годините използваха положението на хората и създадоха правила, които не смеят да приложат в нито една друга европейска страна. Затова променихме закона - въвеждаме справедливост, баланс на интереси и защитаваме интересите на потребителите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай