Депутати без 2/3 от парите за ден, ако отсъстват без причина

Депутати без 2/3 от парите за ден, ако отсъстват без причина | StandartNews.com

София. Депутатите ще бъдат лишавани от две трети от дневното си възнаграждение, ако отсъстват неоснователно от заседание с липса на кворум. Това решиха депутатите с промени в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

До момента имаше санкции само за отсъстващите по неуважителни причини заплати, които не са участвали в регистрация в началото на работния ден. Заседанието в парламента ще бъде прекратено, ако няма кворум.

Парламентът реши още Народното събрание да не поема повече от една трета от допълнителните разходи на депутат, ако има неоправдано отсъствие от 3 поредни или общо 5 пленарни заседания за месеца.

Предложение на „Атака" депутатите да не получават заплата за месеца, ако отсъстват неоправдано от 3 поредни или общо 5 пленарни заседания за месеца, не бе прието.

Комисията за взаимодействие с граждански организации и движения ще осъществява парламентарно и гражданско наблюдение върху дейността на държавните регулаторни органи, решиха още депутатите. Ще има и публични обсъждания по проблеми, свързани с осъществяване на функциите на тези органи.

Докладите и становищата по законопроекти на първо гласуване на комисиите, различни от водещата, ще бъдат представяни и в резюме, решиха с промените. На днешното заседание въведоха и срокове за разглеждане на годишните доклади на институциите на отчет пред Народното събрание. Парламентът ще може да изисква доклад по отделни въпроси от държавни органи по предложение на постоянните комисии или на една пета от народните представители, като по този начин се цели постигане на постоянен диалог между институциите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай