"Атака" иска санкции за депутатите, ако отсъстват от НС

"Атака" иска санкции за депутатите, ако отсъстват от НС | StandartNews.com

София. Депутатите ще остават без заплати, ако имат по три отсъствия в парламента. Това са част от предложенията на народните представители от „Атака" за промени във вътрешния правилник на парламента.

Работата на народните представители е като всяка друга и ако не ходиш да се трудиш, не получаваш възнаграждение за това, каза в сутрешния блок на Тв 7 Николай Александров от „Атака".

Оправданието на доста депутати, че отсъстват, тъй като работят в избирателните си райони, е неадекватно, смята той. И увери, че при желание, могат да се избират дни, в които да няма пленарни заседания.

Ако един депутат не се явява изобщо на работното си място, той пак получава месечно възнаграждение в размер на 800 лв, става ясно от разговора. Народните представители, водени от Волен Сидеров, предлагат заплатите да бъдат орязани с до 1/3 на т. нар. "представителни" допълнителни средства, които получава всеки депутат месечно.

„Няма механизми за проследяване на това дали и колко работят народните представители извън пленарната зала", коментира Александров. В тази връзка присъствието на депутатите е задължително на заседанията на Народното събрание.

Не е достатъчно един депутат да се регистрира с присъствие в парламента, той трябва да бъде и активен и да взема участие в дискусиите. Така той действително ще изпълнява работните си задължения, обясни в студиото Филип Попов от Коалиция за България.

Пред БНР Гален Мончев от „Атака" обясни, че той и колегите му се надяват предложението за санкция при отсъствие да укрепи форума в Народното събрание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай