Депутат с рода от 3 континента

Депутат с рода от 3 континента | StandartNews.com

43-годишният Семир Абу Мелих е сред новите лица на ГЕРБ в парламента. Той е сред основателите на местната структура на партията в Бургас, българин от смесен брак между българка и иракчанин, женен за австралийка и успешен мениджър край морето. Собственик е на най-голямата частна поликлиника в морския град "Света София" и на болница "Дева Мария". Бъдещият депутат бе един мандат общински съветник в града на Петя Дубарова. На последните местни избори отново влезе в местния парламент, но се оттегли доброволно и отстъпи място на следващия в листата на ГЕРБ.

Бащата на Семир Абу Мелих е лекар и е завършил медицина в Пловдив. Новият депутат пък е женен за австралийка и от брака си има две момчета и едно момиче. Запознал се със съпругата си като на кино по интернет. Известно време поддържали виртуална връзка и на Семир му хрумнало да я покани в България. Австралийката Камал пристигнала уж за кратко на гости от далечната си родина, но останала завинаги у нас като негова съпруга. Трите им деца учат в бургаски училища. Най-малката Мириам тази година завършва четвърти клас и е слабостта на Семир. Бъдещият депутат, макар че живее край морето, обича да разпуска в планината. Всяка година той отделя време, за да кара ски с трите си деца. В детството си е живял в Алжир, където родителите му работели - бащата като лекар, а майка му като инженер във френски завод за машиностроене. В началото на 80-те години семейство Абу Мелих се връща в Ирак. Семир започва да следва информатика в Багдатския университет, но не успява да вземе диплома заради войната в Персийския залив. "Положението беше такова, че всички, които завършваха, първо трябваше да отидат да служат в армията на Саддам Хюсейн и чак след това им даваха дипломите", спомня си Семир. Решил, че няма да се дипломира, но и в армията няма да отиде. В онези смутни времена родителите му се страхували, че може да бъде заподозрян като шпионин заради българския си произход. Затова семейството решило да напусне Ирак и да се прибере в България. Заминаването се оказало много проблемно, но родителите на Семир успели да се преборят и да получат разрешение да пътуват. По това време бащата на Семир работи като личен лекар във фамилията на Саддам Хюсейн. Негов пациент е шефът на иракската програма за разработка на оръжие Хюсеин Камел ал Маджид, който е и зет на Саддам Хюсейн. Той е човекът, който помага на семейство Абу Мелих да заминат от Ирак. Когато пристигнали в Бургас, започнали от нулата. Отворили малък семеен ресторант, в който работел и Семир като готвач. 8 години по-късно бъдещият политик изгражда поликлиника "Света София". Инвестицията се оказала много успешна и преди 4 години фамилията отваря и частна многопрофилна болница в бургаския квартал "Ветрен". Заради клиниката Семир Абу Мелих бе удостоен във Виена със званието "Най-успешен българин на годината".

Самият той признава, че главна негова цел в парламента ще бъде да се реформира основно здравната система. "Ще настоявам веднъж завинаги да приключи монополът на здравната каса и пациентът да бъде в центъра на вниманието. Парите трябва да следват болния и той да има право да избира къде да се лекува. Трябва да отпаднат всякакви лимити и погрешни наредби в здравната система - това е моята мотивация да бъда депутат", казва Семир. Според него, ако всичко това се случи, ще бъдат вдигнати заплатите на добрите лекари и ще се повиши рязко качеството на медицинското обслужване на пациентите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай