Депутат се обърка. Поиска костите на Самуил от Северна Македония

Наложеното вето за присъединяването на Скопие в Европейския съюз не е водеща тема за хората към настоящия момент, твърди Венко Сабрутев

Депутат се обърка. Поиска костите на Самуил от Северна Македония | StandartNews.com

Северна Македония и наложеното ѝ вето за присъединяването и в Европейския съюз не е водеща тема за хората към настоящия момент. Няма да вдигнем ветото, ако Северна Македония не даде гаранции и жестове, че ще изпълни ангажиментите си. Един такъв жест е връщането на костите на цар Самуил у нас. Това заяви депутатът от "Продължаваме промяната" Венко Сабрутев пред БНТ.

Костите на цар Самуил обаче се намират в Гърция и България отдавна води преговори с гръцките власти за тяхното връщане. Те не се намират под юрисдикцията на Скопие и да се поставя като условия пред Скопие връщането им в България в контекста на вдигане на ветото е необяснимо, освен ако Сабрутев не е объркал историята, пише Епицентър.

Днес костите на цар Самуил и на последните двама царе на Първото българско царство са затворени в подземията на музейните хранилища в Солун. За гърците тези мощи нямат никакво значение.  

Според депутата от ПП  актуалните теми за хората са инфлацията, цените на горивата и газовата криза, а не Северна Македония. Скопие трябва да изпълни своите ангажименти и да направи жестове към България, с които да потвърди пред българския народ, че ще промени своята политика, подчерта Сабрутев.

По думите му следва да се търси национален консенсус за Северна Македония и няма как да се очаква еднолично решение по темата. Всяка една институция трябва да стъпи в своята роля, трябва да се говори с президента, правителството и да има национално съгласие сред хората, обясни Сабрутев.

Той уточни, че парламентът е институцията, която може да вземе решение за Северна Македония. "Продължаваме промяната" предложили да се организира КСНС при президента, за да се чуят всички гледни точки по темата. Нека службите ни кажат за какво става въпрос, имаме ли основания да вървим напред и дали трябва още малко да се поработи, каза Сабрутев.

Той се надява президентът Румен Радев да свика КСНС.  Запитан дали има промяна в политиката за руския газ, Сабрутев заяви, че да се плати в рубли, е стъпка към изпълнение на едностранните искания на Русия. България изпълнява своите ангажименти и ние не сме виновни за спирането на газа. Ако не направим реална диверсификация, рискуваме Русия да поиска едностранно още неща от нас, посочи депутатът от "Продължаваме промяната".

Ние имаме една страна, която слага на колене друга страна, изтъкна Сабрутев и увери, че Европа е единна. България трябва да гледа своя си интерес и двуполюсният модел Русия-САЩ да бъде зачеркнат. България не трябва да се поклони на Русия, а да следва своя собствен интерес, настоя депутатът.

По отношение на антикризисните мерки на правителството Сабрутев запита дали Комисия за защита на конкуренцията ще се самосезира за високите цени на горивата и на основните стоки. КЗК е ключова, за да няма спекулации и търговци, които печелят хиперпечалби на наш гръб, каза още Сабрутев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай