Депутат от ГЕРБ начерта съдбата на сглобката, кое ги държи заедно

Ако бюджетът не бъде гласуван, това е страшен сигнал

Депутат от ГЕРБ начерта съдбата на сглобката, кое ги държи заедно | StandartNews.com

Източник: Нова телевизия

От нови избори смисъл няма, но дано проработи формулата за управление, независимо че е много екзотична. Това пожелание отправи пред Нова телевизия депутатът Даниел Митов от ГЕРБ.

„Според мен в един момент тя ще трябва да се преосмисля. Тежестта и политическата легитимност се измести в парламента до такава степен, че никой не гледа към правителството, към изпълнителната власт като авторитет, който задава пътя”, каза той. Според него заради екзотиката във формулата на управление партийните лидери, носителите на легитимността са в парламента.

По думите му няма механизъм, който де факто да официализира архитектурата на управлението.

„Говори се за това, че трябва да приемем механизъм за координация и взимане на решения. Дори да се създаде, отново ще продължава да ражда същите проблеми, тъй като самото правителство няма да е съставено от лидерството на партиите, които имат тежест в парламента”, уточни той.

Митов добави, че не напразно развитите демокрации, когато съставят правителство, слагат лидерите си отпред като министри, министър-председател, за да се пренесе легитимността и правителството да върши работа. „Министрите да разчитат на подкрепата на парламентарните си групи”, добави още той.

Той каза, че сега фокусът трябва да бъде върху неща, които предстои да се случат с оглед на това да бъдат решени проблеми, трупани с години.

„За мен е важно, в момента, да се мине през промените в Конституцията. Това е много тежък тест за това дали въпросната конфигурация има бъдеще. След което идва бюджетът. Ако той не бъде гласуван, това е страшен сигнал”, каза Митов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай