Депутат чака кошмарен удар за страната! Условието

Какво каза Ивайло Мирчев за нови избори

Депутат чака кошмарен удар за страната! Условието | StandartNews.com

Ако има нови предсрочни избори през март, България ще загуби окончателно възможността да влезе в еврозоната на първи януари 2024. Това предупреди в "Денят започва с Георги Любенов" Ивайло Мирчев от "Демократична България". Причината - няма да има физическо време да се приемат всички необходими законопроекти за приемането на еврото.

"Ако го сравним с филм - кастингът е лош, обаче от лошия кастинг имаме опция за по-лош кастинг. Можем директно да отидем в Боливуд, където кастингите са още по-лоши и от тук. Ако стигнем дотам, да направим за 23 месеца пет пъти избори, не е ясно с какви аргументи какво ще се промени. Защото, да - вторият мандат е лош вариант, третият мандат е още по-лош вариант, обаче нови избори са най-лошият вариант, който е възможен да ни се случи. Защото едни нови избори през март означава да не влезем в еврозоната през 2024, а почти сигурно и да не влезем в Шенген. Аз се притеснявам много да не изпуснем този шанс сега и затова искам да се концентрираме много върху този втори мандат и да го изпълним", посочи той.

"Претенцията за чисто експертно правителство без да е ясно кой носи отговорността, е голям проблем за нас. Това си пролича на срещата при г-н Габровски, където той каза: "Аз съм вашият гарант да мине съдебната реформа, промените с главния прокурор, контролът", което значи, че той не е разбрал същността на проблема. Не може премиерът да е гарант. Гарант е този, който носи политическата отговорност, който в случая се казваше Бойко Борисов при цялото ми уважение към Габровски. Случаят на Денков не е такъв - там има ясна политическа отговорност, той е част от политическото ръководство на "Продължаваме промяната", каза Мирчев.

"Три страни трябваше да влязат в Шенген - Хърватия, Румъния и България. Но какво се случва - Хърватия премиерът си го осъди по две обвинения, предстои, може би, по още четири, които са в съда. Румъния има две правителства в затвора и над 400 кмета. В България няма нито един осъден министър.

И тук сме или в хипотезата, че България е най-некорумпираната държава в Европа, или сме в хипотезата, че някой тук прави така, че да не могат да бъдат осъдени тези, които са на високо и обслужват определени кръгове. Еми второто е! Кой е този, който го прави това - това е прокуратурата, която разпъва чадъри. И ние затова искаме отчетност на главния прокурор. Нека г-н Гешев се замисли дали изпълнява работата си на главен прокурор или обслужва интересите на други, които не съвпадат с тези на България", каза Мирчев.

С ултиматумите трябва да спрем. Вчера и Денков се съгласи на предложението за обща декларация по законопроекти, които трябва да приеме НС - еврозоната, Шенген, икономическите политики и модернизацията на армията. Около тези теми има мнозинство от депутати и това е успокояващото в тази ситуация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай