Денят Х за Нинова! Големите вляво се събират, ще има ли БСП-2

Няколко леви партии готвят нов блок

Денят Х за Нинова! Големите вляво се събират, ще има ли БСП-2 | StandartNews.com

Денят Х за Корнелия Нинова дойде. Новото ляво обединение се събира днес в НДК. Инициативата е огравена от президента (2002-2012 г.) Георги Първанов.

ВИЖ ОЩЕ: Татяна Дончева рани Нинова. Отмъщението

В зала 7 са поканени лидерите на АБВ – Румен Петков, на „Изправи се, България” – Мая Манолова, на „Движение 21” – Татяна Дончева, на „Българска прогресивна линия” – Красимир Янков, на „Нормална държава” - Георги Кадиев,  МИР на Симеон Славчев. Очаква се в обединението да се включи и вътрешнопатийната опозиция в БСП.

Голямо ляво обединение ще има с или без БСП, обясни в интервю за „Стандарт” един от двигателите на процека – топ социалистът Костадин Паскалев.

Поводът за дискусията е фактът, че България след 33 години десен преход е най-бедната, затънала в социална, демографска и здравна криза държава в Европа. Обществото ни е разделяно от лъжи и неравенства. Лявото е разбито, а БСП е в дълбока криза и с най-ниските изборни резултати в историята си. Време е целта и задачите на Лява България да бъдат формулирани на базата на честна и откровена дискусия, с мисъл за бъдещето на българската нация, съобщават от обявената "Кръгла маса: „Лява България – идеи, политики, единение”. 

Никой не лидира процеса за ново ляво обединение на България. Представлява се от движението "Социализъм 21 век", от младежката организация на БСП, леви хора и други млади хора, които симпатизират на социалистическото движение. Тези идея възникна в Националния съвет. На последния пленум се взе решение за Ляво обединение, да започне диалогът с други парти, обясни преди дни Паскалев. По думите му в НДК ще се коментират секторни политики, ще се приеме обща декларация и ще се предложи на ръководствата на тези партии да се създаде ляв блок. 

Ден преди форума лидерът на БСП Корнелия Нинова контрира новото обединение на пресконференция в централата на партията. Тя поднови "амнистията към напусналите БСП" от 2016 година. И покани левите партии да се влеят в БСП. Това породи единствено усмивки в хората, които днес се събират в НДК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай