Денков в атака, настъпи президента

Но виждаме две неща – че той атакува не правосъдната система, а ограничаването на неговите права в частта за служебните правителства, допълни премиерът

Денков в атака, настъпи президента | StandartNews.com

Политическа буря заради промените в Конституцията.

Премиерът Николай Денков атакува президента Румен Радев, след като държавният глава даде на Конституционния съд промените в основния закон.

"В това, че президентът представя пред КС промените за оценка, няма нищо лошо. Но виждаме две неща – че той атакува не правосъдната система, а ограничаването на неговите права в частта за служебните правителства. Защото тези промени бяха направени така, че да се избегне злоупотреба в една парламентарна република за дълго време да има управление на президента", тълкува решението на Радев премиерът, цитиран от actualno.com.

ВИЖ ОЩЕ: Голяма изненада за Никола Минчев. Къде отива

"Радев се държи като опозиционен лидер"

 "Скандалното е начинът, по който го прави, езикът, който използва – абсолютно неприемлив за президент, който по Конституция трябва да е обединител на нацията. Той се държи като опозиционен лидер. Ако иска да използва този език, този тип атаки – нека да излезе, да направи партия, да спечели изборите и да промени Конституцията", отвърна Денков на президента.

Атака срещу президента за Шенген

Според премиера Радев е имал пълната възможност миналата година да вкара България в Шенген "с неговото еднолично управление". "Не успя и в полушенген да ни вкара. Защото трябваше да има промяна на закони. Той ясно трябва да каже, че без редовно правителство и без парламент нямаше как България да бъде приета. Всякакви критики на президента по тази точка са некоректни", заяви Денков.

Български граждани работят в Европа, отиват на туризъм и всеки път трябва по 20-30 минути да стоят на опашки. Приемането в Шенген е удобство за българските граждани, каза Денков. "Много по-лесно е да привличаш туристи, ако знаят, че ще влязат по-лесно. За бизнеса е важно да паднат и сухопътните граници", обясни той.

Пълното ни приемане в Шенген

"Австрия в преговорите, които проведохме, изобщо не искаше да обсъжда сухопътни граници. Наше постижение е, че в тежки преговори изискахме темата със сухопътните граници да бъде вкарана в решението. ЕК, Румъния, Австрия и България сега ще трябва да работят за преговори. Реалистично е в края на тази година или в началото на следващата година да говорим за приемане в Шенген (пълноправно - бел. ред.). Преговорите трябва да започнат тази година", каза премиерът.

И категорично заяви за пореден път, че "новината" за приемане на хиляди бежанци от Афганистан и Сирия е "измислица, която беше много активно лансирана от различни политически лица, защото искат да уплашат българските граждани".

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай