Голяма изненада за Никола Минчев. Къде отива

Асен Василев може да е втори вицепремиер на ПП-ДБ в новия кабинет, каза Денков

Голяма изненада за Никола Минчев. Къде отива | StandartNews.com

Бившият председател на Народното събрание и спряган за нов мандат на поста Никола Минчев от "Продължаваме промяната-Демократична България" е възможен водач на листата на ПП за европейските избори.

Това обяви премиерът Николай Денков в отговор на въпрос дали са се отказали от неговата кандидатура за шеф на парламента след ротацията в полза на тази на лидера на ДСБ Атанас Атанасов.

"Нямам съмнение, че и двамата биха се справили чудесно с тази роля, това, което трябва да гледаме, е какви са и другите задачи, които трябва да изпълняваме. Идват евроизбори. Един възможен водач на листа е Никола Минчев", бяха думите на министър-председателя.

Премиерът отговори на въпроси на граждани и медии на живо на страницата на Министерския съвет във Фейсбук. Поводът е, че вече изминаха седем месеца от управлението на настоящето редовно правителство.

В същото време обясни, че ПП са се спрели на експерт за номинация за конституционен съдия, като така индиректно потвърди, че именно Атанасов ще бъде новият председател на Народното събрание от март месец нататък.

Премиерът е уверен, че кабинетът ще изкара мандата си и смята, че трябва да започнат да готвят управленска програма до края на мандата.

Няма да правим компромиси със състава на Министерския съвет заради ДПС при ротацията, заяви още премиерът Николай Денков.

Ако искаме да гласува и ДПС за това правителство, трябва да минем и през разговори с ръководството на ДПС, посочи Денков.

Според него, колкото е по-широка подкрепата за правителството в парламента, толкова по-добре. Ако ДПС е готово да подкрепи състав на Министерския съвет, който ние смятаме за добър, това би било само допълнителна "екстра", заяви Николай Денков.

Премиерът каза, че при ротацията министри ще бъдат сменяни, само ако и двамата с Мария Габриел са съгласни това да се случи.

Министрите трябва да продължат работата си, за да се опитат да изпълнят това, което са започнали.

Ще бъдат сменяни, само ако наистина е необходимо, това ще бъдат единични случаи, отбеляза министър-председателят. Той каза, че е важно всеки министър да бъде оценяван според работата, която е свършил. Една или друга медийна изява не може да бъде основа за смяна на министър, подчерта Денков.

Той съобщи, че вече е събрал информацията, има представа кой министър как се справя и в следващите дни тази информация ще бъде споделена с Мария Габриел и с партийните лидери.

"Когато ние с Мария Габриел се уточним как да изглежда модифицираният състав на Министерския съвет, отиваме при партийните лидери, за да поискаме тяхната подкрепа", каза Денков.

За Асен Василев като втори вицепремиер министър-председателят каза, че няма промяна в договореното, то трябва да се спазва, а то е да бъде направена размяна между него и Габриел на премиерското и вицепремиерското място.

В началото предлагахме втори вицепремиер да бъде Асен Василев. Тогава ГЕРБ не се съгласиха, сега виждаме, че те правят такова предложение, каза Денков.

Ако държат на него, няма нищо лошо Василев да бъде втори вицепремиер, посочи премиерът и уточни, че никога не е ставало дума да бъде променена договорката за началото на ротацията.

Денков нарече "измислица" твърдението на опозицията и различни анализатори, че след споразумението с Австрия сме поели ангажимент да приемем всички мигранти, които са на нейна територия, но са били регистрирани у нас.

"Това е измислица, която беше много активно лансирана от различни партии и лица, защото искат да уплашат българските граждани", каза Денков.

"И в момента ние спазваме Дъблинското споразумение. Нямаме договорки за допълнителни ангажименти. Единственото, което сме поели като ангажимент, е да охраняваме по-добре границите", каза премиерът и напомни, че през тази година Австрия ни е върнала 113 бежанци. "Тази година да са 200. Това са измислици", прогнозира той колко мигранти да очакваме оттам през 2024 г.

По думите му приемането в Шенген е постижение на кабинета "Денков" и на последните 7 месеца работа. "Президентът трябва ясно да каже на българския народ е, че България нямаше как да бъде приета без редовно правителство. И това е постижение на последните 7 месеца. Така че критиките му са некоректни", коментира той забележките на Румен Радев към правителството.

Денков прогнозира, че до края на тази година, най-късно до началото на следващата, ще влезем в Шенгенското пространство и през сухопътните граници.

С приемането ни по въздух пък, по думите му, хората ще пестят от опашки по летищата поне 20-30 минути, а освен това ще бъде насърчен туризмът сред гражданите на шенгенски държави.

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай