Денков удари министрите на Радев. Разкрития за милиарди ВИДЕО

Гасим пожари в министерствата, каза премиерът

Денков удари министрите на Радев. Разкрития за милиарди ВИДЕО | StandartNews.com

Налага се да гасим пожари в повечето от министерствата. Това заяви премиерът Николай Денков на пресконференция в Министерския съвет. В нея участваха още петива министри - на финансите Асен Василев, на икономиката и индустрията Богдан Богданов, а енергетиката Румен Радев, на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и на регионалното развитие Андрей Цеков.

"Става дума за милиарди левове и сериозно забавени реформи и действия, от които могат да произтекат тежки последици за икономиката и за хората в страната. В някои от случаите става дума за очевидни управленски грешки и нарушения на правилата. С примерите, които ще дам, искам да разбия един мит, който много системно се появява и пропагандира - това е митът, че служебните правителства работят безупречно, като противопоставяне на редовните правителства", допълни Денков.

"Ще започна с обобщение на бюджета. Служебното правителство наруши закона, като не представи през ноември миналата година предложение за бюджет.

След това предложи бюджет със заложен дефицит от 6,4%, който е раздут по причини, които тепърва ще се установяват", даде за пример акад. Денков.

"По плана за възстановяване и устойчивост има забавяне. Реформи и инвестиции, които трябваше да са завършени до декември миналата година, са изпълнени на половина.

В момента ние сме в риск тези средства от второто плащане, да не бъдат получени до края на 2023 г. Говорим за 1,4 милиона лева.

Само дотук говорим за 3,4 милиона лева, плюс приходите от Българския енергиен холдинг", поясни премиерът.

Денков разкри по министерства какво е заварило правителството му:

- Служебното правителство е нарушило Закона за бюджета като не е представило през ноември миналата година предложение за редовен бюджет. След което е представило бюджет с дефицит 6.4%, който се оказа раздут дефицит и причините, за което тепърва ще се установяват.

- По ПВУ има изключително сериозно забавяне - реформи и инвестиции, които е трябвало да бъдат завършени до миналия декември, а всъщност са изпълнени наполовина. Това е довело до риск средствата по ПВУ да не бъдат получени през 2023 г.

- При медицинските хеликоптери - служебното правителство е закрило търговското дружество и е прехвърлила дейността към Държавния авиационен оператор, който няма право да извършва тази дейност. Сега процесът трябва отново да се рестартира. Трябва отново да се създава търговско дружество, което да поеме дейността. И още: служебното правителство е сбъркало къде да прави оперативните площадки, където трябва да престояват хеликоптерите.

- Следващ пример е Пловдивският панаир - служебното правителство не е направило нищо, за да спре неговото спиране. В момента се търсят възможности да не бъде осъществено прехвърлянето на Панаира или, ако това не може да бъде направено, да се запази дейността му.

- Други проблеми - с ДКК, неремонтираните язовири, изчезналите над 600 млн. лв, ПАВЕЦ "Чаира".

- В МРРБ за три дни - между 5-7 юни АПИ оценява и входира над 30 000 страници, подадени заявки за текущ ремонт и поддръжка на Републиканската пътна мрежа за 4 млрд. лв за следващите 4 години. Можете ли да си представите как се оценяват тези страници за три дни, попита Денков. Министъът е направил проверка и е установил, че част от условията при заданията са незаконосъобразни и това му е дало основания да прекрати поръчката. Сега ще има обжалвания и ще бъде поставен под риск изпълнението на тези дейности.

- Толтаксите на превозвачите са отложени от служебното правителство половин година.

- Проблеми има и във ВиК проектите по ОП "Околна среда", инхаус възлаганията по АМ "Хемус", висящите поръчки в АПИ, отворени оферти за 600-700 млн. лв за основни ремонти по Републиканската мрежа, по които не са предприети никакви действия. Нищо не е направено и по АМ "Струма".

- Неясноти в законите - Законът за устройството на територията за нетърпимост към незаконните строежи, Законът за пътищата, Законът за водоснабдяването и канализацията.

- В Министерство на енергетиката - Миналата седмица правителството анонсира пет основни приоритета, залегнали в изработената от управляващите Програмата за управление на България за периода от юни т.г. до декември 2024 г. и приета от кабинета на 26 юли. Първият приоритет е присъединяване на България към Шенгенското пространство до края на 2023 година. Вторият - присъединяване към еврозоната от 1 януари 2025 г. Третият приоритет на правителството е овладяване на инфлацията, а четвъртият и петият са реформите и проектите от Националния план за възстановяване и устойчивост, както и прозрачност при управлението на общинските проекти.

"Изминаха 60 дни, откакто беше сформирано това правителство. Обикновено едно редовно правителство има 100 дни, за да може да стартира успешно своята работа в пълен обем. Ние ги нямахме, тъй като още първия ден беше поискана нашата оставка от една от парламентарно представените сили. Затова трябваше да стартираме максимално бързо работата във всички сектори и резултатите от тази работа са видими", каза премиерът Денков.

И заяви, че са приели детайлна управленска програма, но за съжаление в подготовката на програмата са се сблъскали с редица проблеми, наследени от предишното правителство.

Очаквайте подробности!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай