Денков отсече! Скастри президента за Шенген

Министър-председателят коментира призива на Радев към правителството

Денков отсече! Скастри президента за Шенген | StandartNews.com

Източник: БТА

Всякакви призиви от общ характер с нищо не помагат, преговорите за Шенген изискват деликатност, спокойствие и аргументи, които да бъдат чути и от другата страна.

Така министър-председателят Николай Денков коментира призива на президента Румен Радев към правителството да гарантира пълноценното приемане на страната в Шенген до края на годината.

"Ако беше толкова лесно да стане, миналата година служебното правителство да го беше направило. Така че всякакви коментари какво и как е можело да стане, са излишни към момента. Трябва спокойствие, за да приключат преговорите по положителен начин", каза Денков, цитиран от БНТ.

Решението на Нидерландия да даде "зелена светлина" за членството на България в Шенген поставя страната ни в по-добра позиция в преговорите с Австрия, коментира още той.

"Преговорите продължават и ще завършат така че да отчетат притесненията на Австрия, защото тя има сериозен проблем с миграцията", поясни премиерът.

Относно намеренията на държавния глава Румен Радев да сезира Конституционния съд за промените в основния закон, Денков коментира, че президентът е заинтересована страна заради ограничаването на правомощията му за избор на служебен премиер.

"Промените в Конституцията са съгласувани, както с Венецианската комисия, така и с Европейската комисия. Ако смята някой, че някой, като ЕК, например, изнасилва Конституцията, да го каже ясно.

Президентът е заинтересована страна по отношение на промените, свързани със служебното правителство. Ясно е защо се правят тези промени, тъй като служебното правителство при ситуацията, която имахме в последните две години, се оказа, че управлява дълги периоди без парламентарен контрол, включително приемайки дългосрочни ангажименти и договори, което не е целта на служебното правителство. Целта на служебното правителство е да организира избори", каза Денков.

Министър-председателят обсъди проблемите в демографската политика на среща в Министерски съвет, в която участваха представители на шест министерства, Българската академия на науките, Икономическия и социален съвет, Софийския университет "Св. Климент Охридски", Националния статистически институт, Националното сдружение на общините в Република България, неправителствени организации и експерти в областта.

След срещата Денков заяви, че правителството се ангажира да превърне стратегиите за демографско развитие на България в конкретни планове със срокове и бюджети.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Mexx
преди 4 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може----- https://da.gd/xlbio

Откажи