Денков отговори на Борисов. Ще има ли оставки

Премиерът защити земеделския министър

Денков отговори на Борисов. Ще има ли оставки | StandartNews.com

Земеделският сектор получава изключително сериозни субсидии и помощи. Те бяха увеличени миналата и тази година с 426 млн. лв. допълнително във връзка с войната в Украйна, така че не можем да говорим, че няма подкрепа от страна на държавата. Това заяви премиерът акад. Николай Денков пред журналисти. Така той отговори на въпроса как ще коментира думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че земеделският министър е слаб. По-рано днес Борисов насоли Кирил Вътев заради проблема със зърнопроизводителите, които потвят протест в понеделник.

ВИЖ ОЩЕ: Борисов посече министър, благодари на петима политици

“Важно е да видим как да се използват най-ефективно средствата и къде има специфични проблеми, защото секторът не е проблемен, това е един от най-успешните в България”, каза още Денков пред журналисти.

ВИЖ ОЩЕ: Нинова влетя в скандала със зърното. Удари зърнарите с лимузини

Той поясни, че има специфични проблеми, които трябва да се обсъждат с числа. “През цялото време призовавам да седнем на една маса със зърнопроизводителите и да кажат какво искат, а не да протестират”, подчерта премиерът.

Денков посочи, че не е запознат с казаното от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който днес заяви, че „премиерът и зърнопроизводителите трябва да спрат с тежките квалификации и закани“.

„Няма какво да го коментирам. Това, което отново ще повторя, е, че земеделският сектор получава изключително сериозни субсидии и помощи. Те бяха увеличени миналата година и тази година с 426 млн. лв. допълнително във връзка с войната в Украйна. Тук изобщо не можем да говорим за това, че няма подкрепа за сектора от страна на държавата.

Важно е да видим средствата, които са налични, как да се използват най-ефективно и къде има специфични проблеми. Като цяло секторът не е проблемен, това е един от най-успешните сектори в България“, каза министър-председателят.

Денков коментира, че отново ще покани на среща зърнопроизводителите, за да се чуят техните искания. “Не виждам основание за отказ, проблемите не се решават със стачки, а със сядане на масата и конкретизиране кой колко е загубил, кой колко очаква като резултати. Тогава има основа за разговори и решения”, поясни акад. Николай Денков.

„За момента не виждам причина да виждам оставка на министъра на земеделието, той е под изключително сериозен натиск от всички страни. Когато влезем в дискусия, той е изключителен експерт, човек от практиката.

Разговорите са много полезни. Това, което виждам, е натрупан набор от изключителни проблеми, които той трябва да решава в кратки срокове. Това, което спомена той, е, че често не получава необходимото съдействие от администрацията, но това вече е негов проблем“, допълни още Денков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай