Деница Сачева проговори за коледните добавки. Голямата грешка

Едно решение на парламента раздели пенсионерите

Деница Сачева проговори за коледните добавки. Голямата грешка | StandartNews.com

Ако бях министър, щях да осигуря коледни добавки за пенсионерите. Това заяви бившият социален шеф Деница Сачева в интервю за БНТ.

Коледните добавки към пенсиите винаги са били традиция и да давани на хората, които са най-бедни, давани са на хората, които са под линията на бедност. В България това са около 326 000 души или 330 000 души и ако те бяха получили по 50 лева, това щеше да е 16 млн. лева в един бюджет от 22 млрд. лева, коментира Сачева. И допълни, че добавките не са въпрос на сметки, а на отношение към възрастните хора.

Попитана защо от ГЕРБ-СДС не са убедили финансовия министър Асен Василев да се отпуснат коледни добавки, тъй като той казва, че няма смисъл от тези 50 лева и по-добре трайно да се увеличат пенсиите, Сачева отговори:

"Това е поредната доза популизъм на Асен Василев. Тук не говорим за парите и не говорим затова, че идва Коледа, а говорим затова, че този жест щеше да покаже България като социална и солидарна държава."

Тя обясни още, че хората, които се пенсионират през декември, ще получат автоматично по 60 лв. към пенсиите си по силата на решение, което е взето в предишно Народно събрание и тази добавка не е свързана с нищо за разлика от това, че добавките от ковид влязоха в пенсиите.

"Същевременно тези хора, които се пенсионират сега през декември, имат много по-адекватни пенсии спрямо доходите. А хората, които са с най-ниски доходи, те няма да получат коледна добавка. Тя е съвсем друг жест и съвсем друг вид политика, тя не е свързана с доходите, а е свързана с нашето отношение към бедните и повече с етиката - тема, която отдавна не присъства в българската политика", уточни Деница Сачева.

Тя коментира и ставката от 9% ДДС за ресторантьорския бизнес, която засега остава:

"Това е една от мерките, с които бизнесът най-много би се изсветлил, защото това е и мярката, която на практика хората да работят на светло. Когато да криеш доходите ти се струва по-евтино от това да си плащаш данъците, обикновено предпочиташ да ги криеш. Смятам, че към момента тази мярка не е дала своя пълен ефект, за да могат да се вземат последващи решения.", каза Сачева.

По отношение на бъдещето на сглобката, тя посочи, че от ГЕРБ-СДС дават всичко от себе си, за да може това правителство да завърши успешно своя мандат и да се изпълнят целите, сред които Шенген и еврозоната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай