Демократична България иска голяма промяна за изборите

Според Надежда Йорданова ЦИК не е устояла на политическия натиск

Демократична България иска голяма промяна за изборите | StandartNews.com

Източник: БНТ

Необходими са промени в Изборния кодекс, а защо не и изцяло нов. Изборният кодекс има нужда от реформа в много по-мащабен характер. Това заяви пред БНТ депутатът от "Демократична България Надежда Йорданова.

Според нея ЦИК не е устояла на политическия натиск, а решението на ВАС е крачка в правилната посока.

"Решението на ВАС от вчера е крачка в правилната посока, крачка в това да се връща доверието в изборния процес, крачка към това, че българският гражданин може да види, че в България може да има функционираща правова държава, може съдът да отсъжда във върховенството на правото", каза Йорданова.

"По повод на това кой е губещият, това е българският избирател, който не успя да гласува с машини. В София недействителните гласове са общински съветници са над 17 000 бюлетини, при 22 000 бюлетини - не подкрепям никого. 5500 гласа е квотата за общински съветник, тоест трима общински съветника изчезнаха в небитието, защото за съжаление, Централната избирателна комисия не устоя на политическия натиск", подчерта тя.

Според Надежда Йорданова ЦИК не трябва да се формира на квотен принцип съобразно политическото представителство в Народното събрание.

"ЦИК трябва да бъде реално независим орган, при който на преден план да излиза професионализма, а не послушанието към една или друга политическа сила. Пътят за това е ясен - необходими са изменения в Изборния кодекс, а защо не и нов Изборен кодекс", каза депутатката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай