Демерджиев бесен заради Горанов и Божков. Най-важният разпит

МВР-шефът каза какво ще направи по новия "Магнитски"

Демерджиев бесен заради Горанов и Божков. Най-важният разпит | StandartNews.com

Новият списък „Магнитски” вбеси вътрешния министър Иван Демерджиев, защото никой у нас нищо не е направил и сигналите за корупция трябва да идват отвъд океана.

Видях поредният шамар за всички институции със санкциите „Магнитски“, аяви пред БНР Демерджиев.

„Трябва ли някой да види този позорен списък, за да си припомни, че такива хора съществуват и те трябва да бъдат разследвани? За мен е много интересен мотивът, който касае Горанов, че е мотивирал определени лица да приемат определено законодателство. Лесно можем да си отговорим кой е имал мнозинство за приемане на законодателство. Прокуратурата не може да чака. Нека веднъж да прояви активност.

Прокуратурата трябва да е активната страна и да инициира събиране на доказателства. Има някакви производства. Но прави впечатление ,че предметът на голяма част от тях се разминава с това, което виждаме в мотивите за наложените санкции“, каза вицепремиерът.

Прокуратурата ще иска от нас да поемем отговорност и удара от нейното бездействие, посочи още Демерджиев.

„Всичко, което имаме е внесено. Ще се постараем да го допълним максимално в кратък срок, за да няма отново оправдания, че липсват данни. Добре е да се организира разпита по делегация на Васил Божков, който не се състоя толкова време, а трябва. Съмнявам се, че Дубай не дава съгласие. Има много варианти това да се случи.Трябва по официален ред да се поискат всички документи, с които разполагат партньорските служби и прокуратури“.

Имаше телевизионни изяви на част от хората по списъка Магнитски. Те отричат обвиненията. Някои обаче си спомнят за определени разговори. Един от тях е бил търсен през 2016 г. за разговор в сауна.

„Той разказа как е протекло разследването. То обаче не може да се ограничи само до този, който твърди ,че е дал подкуп и до този, който го е приел. Разследването трябва да бъде много по-мащабно и да обезпечи показанията не само на двамата, които са замесени в един такъв случай. Трябва да се съберат документи. Това, което слушах, ми звучи като едно формално изпълнено задължение и  беше чест подход. Необходимо е да се откъснем от него, ако искаме дори да приличаме на правова държава“, посочи министърът.

Санкциите са по-различни от първия им вариант и подробно описание за пари, за подкупи, офшорки. Това може да бъде проверено до голяма степен на наш терен, посочи министърът.

„Прокуратурата и службите имат своите канали. Това, което касае службите в МВР, ще бъде направено. Цялата тази информация ще бъде проверена. Има доста конкретика в тези мотиви“

Чуйте цялото интервю на Силвия Великова с Иван Демерджиев в звуковия файл.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай