Дават помощи само срещу образование

В условия на криза най-важно е да се подпомогнат предприемчивите, твърди Хасан Адемов

Дават помощи само срещу образование | StandartNews.com

София. „Тези, които са безработни, са с ниско образование, те на практика са аутсайдери на пазара на труда и те са контингент на службите за социално подпомагане. За да не се получава това, идеята, която развиваме в МТСП заедно с МОН и Агенцията по заетостта, когато се получават социални помощи е, те да бъдат обвързани с форма на квалификация и форма на ограмотяване, ако щете". Това съобщи министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов в предаването „Здравей, България" по Нова телевизия.

"В условия на криза е най-важно да се подпомогнат предприемчивите. Ако непрекъснато се увеличават помощите за социално слабите, а не се обръща внимание на бизнеса, няма да има икономически растеж" , посочи социалният министър. Според него държавата не трябва да притиска предприемчивите българи и да ги остави да се справят сами. Страната трябва да се грижи единствено за тези, които наистина не могат да се справят с живота в страната.

По думите му най-големият проблем на програмите за временна заетост е, че те не генерират растеж. „Затова тези пари трябва да бъдат насочени към преквалификация", смята министърът. Така ще имаме по-конкурентна икономика.

Майчинските се вдигат със 70 лева от началото на юли. Обезщетенията ще изплащат от НОИ и ще бъдат давани само на осигурените майки. „Профилът на това правителство, не е профил на правителство, което раздава готови пари на данъкоплатеца. Този социален пакет има за цел да направи една крачка напред и да помогне на хората, които са най-зле да се подготвят за зимата", коментира Адемов.

Министърът обясни, че ще търси възможности за реализиране и на други политики, например подпомагане на първолаците. Помощта за тях ще се увеличи от 150 на 250 лева. „62% от всички първолаци ще получат такава подкрепа", уточни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай