Държавно рамо за семейния бизнес

Държавно рамо за семейния бизнес | StandartNews.com

Нов инвестиционен фонд ще финансира иновативни проекти на малки предприемачи

77 дни след старта на втория кабинет "Борисов" правителството представи официално управленската си програма. Документът съдържа 1155 мерки, които правителството се ангажира да провежда. Следващия месец ще бъдe разработен и планът за изпълнението на програмата.

Откриваме фирма за 3 дни, получаваме всички разрешения за месец

Подпомагането на микро-, малки и средни предприятия е основен акцент в икономическата част на правителствената програма до 2018 г. Кабинетът "Борисов" ще насърчава самонаемането и семейните фирми чрез подпомагане на безработни да създават свои микропредприятия, а също и чрез субсидиране на дребните предприемачи при разкриването на първите пет работни места. Това става ясно от публикуваната правителствена програма за следващите четири години, в която са разработени приоритетите и мерките за постигането им в 20 сфери на обществения и икономически живот.
При изгодни ценови условия в Българската банка за развитие (ББР) ще бъде осигурен дългосрочен финансов ресурс за инвестиционни проекти на малки и средни предприятия. Достъп до преференциално финансиране от банката ще имат и износителите.

Насърчаването на предприемачеството ще става още от училищната скамейка. В средните училища се предвижда въвеждане на нов търговски субект - тренировъчно предприятие, което да може да извършва наред с обучението и стопанска дейност. Тази нова форма ще съществува паралелно с дуалното обучение на учениците в български предприятия. Промени в Кодекса на труда ще регламентират двете форми на заетост.

Приоритетно правителството ще насърчава и частните инвестиции в научноизследователска и развойна дейност. Това ще става както със средства от новата Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", така и от националния бюджет. Специален фонд за капиталови инвестиции ще бъде създаден като дъщерно дружество към ББР, който да финансира средно 50 проекта годишно за създаване и развитие на нови продукти, технологии, маркетингови методи, високо и среднотехнологични производства. Целта е да се завиши делът на високотехнологичните промишлени предприятия в страната.

Приоритетно ще се насърчава и разкриването на производства в райони с висока безработица. Социалните иновации и развитието на социалните предприятия също ще са на фокуса на правителството. Законодателни промени пък ще намалят препятствията пред електронната търговия с цел насърчаване на дигиталната икономика. В същото време ще се засили защитата на личните данни и на интелектуалната собственост.

Правителството обещава и опростени условия за старт на бизнес. Създаването на фирма ще отнема три дни, а издаването на всички лицензи и разрешителни ще става в рамките на месец. До 5 дни ще се установи срокът за регистрация по Закона за данъка върху добавената стойност. Всяка нова законодателна инициатива ще минава през тест за въздействие върху малките и средните предприятия, преди да бъде приета. Целта е да не се създава допълнителна административна тежест. Въвеждането на кредитен омбудсман пък ще предпазва от фалит малките и средни предприемачи. Тези, които веднъж са фалирали по независещи от тях причини, т.е. са почтени, ще имат възможност да уредят задълженията си в срок до 3 години, след което ще могат да се захванат на чисто с нов бизнес, без предишният фалит да тежи над тях. Навсякъде където е възможно, разрешителните, съгласувателните и лицензионните режими ще бъдат заменени само с уведомителен режим.

За подобряване на защитата на потребителите пък ще се въведат извънсъдебни способи, които да ускорят разрешаването на споровете. За целта ще бъдат създадени помирителни комисии, които да разглеждат споровете в сферата на финансовите услуги, енергетиката, електронните съобщения, превоза на пътници. В тях ще участват и доставчиците на тези услуги като електроразпределителни и топлофикационни дружества, мобилни оператори, БДЖ, автобусен и въздушен транспорт.

Няма да има и.д. в администрацията

Шефовете на териториални дирекции скоро няма да могат да бъдат назначавани като "изпълняващ длъжността" (б.ред. и.д.). Това стана ясно от думите на вицепремиера Румяна Бъчварова. Целта е така да се пресекат политическите назначения, а по предложение на строителния министър Лиляна Павлова тези териториални шефове ще могат да се назначават само с конкурс. Представителите на парламентарните групи и министрите са стигнали до общото разбиране, че трябва да има механизъм за взаимно информиране и координация, когато се вземат решения за кадрови назначения. Целта е да има баланс между партньорите в коалицията.

"Най-важна обаче е гаранцията, че когато се предлага една или друга кандидатура, тя отговаря на изискванията на позицията и е най-добрата възможност", посочи вицепремиерът Бъчварова.

Повече акцизи от по-скъпи цигари

Правителството залага на устойчив ръст на постъпленията от акцизи - общо 9.4% или 4.44 млрд. лв. повече до 2018 г. в сравнение с 2014 г. Ръстът ще дойде от повишаване цените на цигарите и мерки за намаляване на контрабандата. До 2018 г. се очаква да бъде въведен нов данък - облагане на операциите на капиталовите пазари. В програмата обаче е записано, че ангажиментът е по-скоро за разработване на модела на подобно облагане и на законопроект. Друга заявка на правителството е въвеждане на законодателство, което да ограничи неплащането на данъци чрез участие в офшорни компании. В програмата се посочва, че ще бъде запазена данъчната система, но се предвижда обществен дебат за цялостната политика в тази сфера, както разработване на концепция за реформи в данъчната система. Твърдо е заявено запазване на валутния борд до влизане в еврозоната. Предстои изготвяне на план за действие с мерки за успешно въвеждане на единната валута.

Нови енергийни мощности без гаранции от хазната

Изграждане на нови електропроизводствени мощности и нови газодобивни и газопреносни и газоразпределителни инфраструктури в съответствие с европейското законодателство. Това е една от основните задачи в енергийната сфера, която си е поставил кабинетът "Борисов". В програмата не се посочват конкретни проекти, но за всички експерти е ясно, че се визира основно изграждането на междусистемните връзки с газопреносните системи на Гърция, Румъния, Турция и Сърбия. Сред основните задачи на кабинета е и запазването на капацитета на ядрената енергетика чрез продължаване срока на експлоатация на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй", както и "развитието на нови икономически ефективни проекти, създаващи възможност за екологично нисковъглеродно производство на енергия". Такива проекти, разбира се, може да са както 7-и блок на площадката на АЕЦ "Козлодуй", така и възраждане на проекта "Белене", а също и изграждане на нови централи, ползващи енергията от слънцето, вятъра и биомасата. В програмата изрично е записано, че всички нови мощности ще бъдат строени без предоставянето на държавни и корпоративни гаранции.

В медиите няма да се месим

Румяна Бъчварова, вицепремиер

Моето дълбоко разбиране е, че медиите трябва да останат абсолютно независими и държавата няма никакво основание да се намесва в тяхното развитие или функциониране. В програмата на кабинета са записани промени, които касаят подобряването на публичната среда. Става дума отново за аспекта на това, че когато се изразходват публични европейски средства и се предоставят на медиите, държавата трябва да постави изисквания. Те трябва да гарантират, че тези средства отиват в медии, които могат да гарантират определена аудитория, почтено поведение и ефект от използването на тези средства.

Бойко поръча по 3 деца

Вместо детски помощи хазната ще плаща таксата за забавачка

По 3 деца да имат семейства у нас, препоръчва кабинетът "Борисов 2". В социалната програма на правителството е записано, че този модел ще бъде стимулиран от държавата. В същото време вицепремиерът Ивайло Калфин съобщи, че ще предложи промени в закона за семейното подпомагане, които да стимулират отговорното родителство. "Ще се опитаме цялата система на социални помощи да бъде насочена не към родителя, който преживява от различни видове помощи, а към детето, което има нужда да я получи", поясни той. Вместо пари на ръка родителите щели да получават помощи, за да посещават децата им детска градина, като държавата поема таксата, даде пример социалният министър. Калфин очаква промените в Закона за семейното подпомагане да бъдат приети от парламента в средата на годината.

Според доклад на Световната банка, който ще бъде публикуван до дни, 40 на сто от българите са в риск от бедност, а 18 на сто са бедни, каза още вицепремиерът Калфин. В документа е посочено още, че в сравнение с времето до 2009 година процентът на бедните се е увеличил с около две на сто. Според Калфин обаче, бедността не се побеждава със социална политика, а чрез работеща икономика.

Парите за втора пенсия в Сребърния фонд

Парите за втора пенсия на хората, които са се отказали от частните фондове, ще отиват в Сребърния фонд, предлагат от финансовото министерство. В този случай цялата осигурителна вноска ще отива във фонд "Пенсии", а натрупаната сума по личната им партида ще бъде прехвърлена към Сребърния фонд. Хората, които са избрали да се осигуряват само във фонд "Пенсии", могат да променят желанието си и пак да се осигуряват и в универсален пенсионен фонд, като промяната на избора може да се прави веднъж на 1 година. В този случай средствата им прехвърлени в Сребърния фонд ще бъдат върнати в избрания УПФ.

Чак при пенсиониране, ако човек се осигурява само за държавна пенсия, неговите средства от Сребърния фонд ще бъдат прехвърлени във фонд "Пенсии". В този случай човек ще получава пенсия в пълен размер. За хората, които се осигуряват и в УПФ, при отпускането на пенсия от ДОО, за годините на осигуряване само в ДОО, индивидуалният им коефициент за определяне на размера на пенсията няма да се намалява. А за периодите на осигуряване в УПФ коефициентът им ще се намалява на база на съотношението между вноските в УПФ и ДОО. Хората, които сега започват работа, ще имат 3 месеца да си изберат УПФ, а ако не го направят, ще бъдат разпределени служебно.

Губернатори ще търсят имоти за чужди компании

Силен тласък в следващите четири години ще получи разрастването на индустриалните зони. Националната компания "Индустриални зони", София тех парк и летище Стара Загора ще работят целенасочено за привличане на инвеститори. Заедно с областните управители държавата ще търси подходящи терени и имоти за развитие на нови индустриални зони. Правителството ще направи преглед и анализ на мерките за насърчаване на инвеститорите, както чуждестранни, така и български, и ще предприеме промени за по-голямата им ефективност.

КАКВИ ПЪТИЩА ЩЕ СЕ СТРОЯТ

- Разширение на първи и втори лъч на метрото в София и старт на изграждането на трети метродиаметър

- Магистрали "Струма", "Марица", "Хемус", Калотина-София
- Тунелът под Шипка
- Северната скоростна тангента и южната дъга на софийския околовръстен път
- Скоростни пътища София-Видин, Кърджали-Подкова, Русе-Велико Търново
- Жп линии София-Септември, Пловдив-Бургас, Драгоман-София, Видин-София
- Концесии за жп гара Варна, летище Пловдив, пристанищен терминал Зимовник в Русе, пристанищен терминал Видин център, интермодален терминал Пловдив на гара Тодор Каблешков

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай