Държавният глава: Има златен шанс за диалог

Държавният глава: Има златен шанс за диалог | StandartNews.com

София. Президентът Росен Плевнелиев заяви, че има златен шанс за диалог. Държавният глава говори пред журналисти във Военна академия „Г. С. Раковски", където се провеждат заключителните чествания на 100-годишнината от Балканските войни и 135 години от създаването на българската армия.

"В следващите дни има всички шансове ГЕРБ да се върне в Народното събрание (НС), за да се случи това управляващите трябва да вкарат промените в Изборния кодекс в дневния ред на парламента. Няма никакви причини това да не се случи. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов няколко пъти заяви, включително и снощи в предаването „Панорама" по БНТ, че ГЕРБ ще се върне в НС, ако промените в Изборното законодателство влязат в дневния ред", каза Росен Плевнелиев.

По думите му ако това се случи парламента ще заработи нормално, опозицията ще си бъде на мястото, управляващите, също ще работят.

"На новия председател на ДАНС трябва да се даде шанс", заяви президентът като се въздържа от коментар за избора.

"Леко смущаващо е, че неправителствените организации не можаха да задават въпроси на дебата за новия председател на ДАНС. Друго смущаващо е, че алтернативната кандидатура за председател на ДАНС сега ще бъде зам.- председател", заяви още Плевнелиев.

"В момента се случва същото, за което опозицията заклейми министъра на вътрешните работи, че чете от парламентарната трибуна данни от СРС. Междувременно се чудя – какво сме научили от близкото минало, когато един министър на вътрешните работи, г-н Цветан Цветанов, разказваше СРС-та от хода на досъдебното производство от трибуната на Народното събрание? Не е ли същото това, което днес се случва? Каква е промяната, към която вървим? Днес, пак в хода на досъдебното производство, се тълкуват веществени доказателства. Затова, моята позиция е категорична – компетентните органи ще си свършат работата, ще си направят изводите, ще си сложат подписите. А политиците е добре наистина да променят подхода", коментира президентът по повод тефтерчето на Филип Златанов.

"Кампанията срещу президента е факт, много добре се знае кой стои зад нея. Усилията са синхронизирани и народът го вижда", каза президентът. По думите му с атаките срещу него се преследват две основни цели. Едната е той да бъде делегитимиран и неговата репутация да бъде принизена. "Независимо къде ще бъде моят рейтинг, кой ще го мери и как ще го мери, моят глас няма да бъде заглушен", заяви Плевнелиев, цитиран от Фокус. И добави, че той няма да стане послушен и зависим.

"Втората цел ме притеснява повече, а именно - докато се организира атаката срещу президента, да се отклони вниманието на публичността и медиите от други важни процеси, които текат в държавата", каза още Плевнелиев и добави: "Докато се говори за офшорки – аз нямам нищо против този дебат, но една офшорка е на път да сложи ръка на милиардите на българските пенсионери".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай