Тефтерче разкри комисия за поръчки

И Плевнелиев в бележника, разпитват забърканите в скандала

Тефтерче разкри комисия за поръчки | StandartNews.com

Комисията за конфликт на интереси е била използвана от бившата власт за разчистване на сметки. Скандалът разтърси държава, след като прокуратурата показа тефтерчето с тайни на бившия шеф на комисията Филип Златанов. Той е обвиняем за длъжностно престъпление по чл.282 от Наказателния кодекс. Има парична гаранция от 5000 лв. и отказва да дава обяснения пред разследващите.

"Найден Зеленогорски да се удари - става приоритет". "1. Цакански е ударен 2. Ариф Агуш е оправен 3. Семерджиев е ударен". "И.Ф. ще го оправи"... Това са само малка част от скандалните записки на Златанов. Той отбелязвал всичките си задачи в специален бележник. Тефтерът е пълен с поръчки кой да бъде "ударен" и "оправен" и какво да прави Златанов като шеф на комисията. Записвал си не само целта на "удара" и "оправянето", но и инициали и имена на поръчителите, включително и как след това информацията да бъде поднесена на медиите. Задачите са изпълнявани много акуратно, а повечето от имената в списъка на Златанов са публично известни лица, замесени по един или друг начин в обществени скандали с участието на комисията.
"Е.Д. ще се удари след около месец и половина. (Вече не е фактор в ГЕРБ)", пише на една от страниците в тефтерчето бухалка. Случайно или не бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров стана обект на разследване от Комисията за конфликт на интереси.

От тефтерчето става ясно, че за всяка поръчка Златанов е уведомявал лично лице с инициали И.Ф., което пък е докладвало на Ц.Ц., а то от своя страна на Б.Б. Инициалите на И.Ф. се срещат почти на всяка страница. Другаде пък се споменава името Искра като поръчител на задачите и основен организатор. На един от листовете пише "Фидосова".

Още на първата страница на тефтерчето бухалка фигурира името на президента. С дата 1 септември 2011 г. са отбелязани бележки по повод проверка на неговата съветничка Димана Ранкова, стана ясно от разкритията на прокуратурата. Зам. главният прокурор Борислав Сарафов и зам. градският обвинител Роман Василев представиха със слайдове пред медиите части от тефтера на Златанов. От прокуратурата все още не знаят дали срещу президента е имало образувана преписка за установяване на конфликт на интереси или само сигнал. Това тепърва ще се проверява.

Плевнелиев, както и всички други споменати в тефтерчето, ще бъдат разпитвани като свидетели по делото, казаха Сарафов и Василев. Тефтерчето с тайните е използвано от Златанов за определени поръчки и оказване на натиск, твърдят от държавното обвинение.

"Бележникът е много голям, но част от него ще бъде запазена в тайна", уточни Сарафов. По делото са иззети компютърни данни, разпитани са свидетели, разпоредени са графологични експертизи. Изяснено е на практика, че оглавяваната от Златанов комисия е била превърната в "чудовищен инструмент за търговия с влияние, политически рекет, съсипване на политически кариери и човешки съдби".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай