Събота,

Държавата ще участва в следващия търг за "Химко"

От: Администратор -
1627
Държавата ще участва в следващия търг за "Химко"
A
A
A

София. Неизчистен юридически проблем е спрял държавата да участва в търга за активите на фалиралия врачански торов завод "Химко", каза по време на парламентарния контрол министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Но той заяви, че на следващия търг тя обезателно ще се включи чрез новосъздаденото инвестиционно дружество на Българския енергиен холдинг "Енергийна инвестиционна компания".

Стойнев съобщи, че заводът е в добро състояние, има бъдеще и затова към него проявява интерес чуждестранен инвеститор. Министърът направи уговорката, че въпросният инвеститор все още не е взел окончателното си решение и затова не може да съобщи нито името му, нито откъде е.

На първия търг на 19 март, обявен от синдика с начална цена 28.5 млн. лв., кандидат-купувачи не се появиха. Следващата стъпка е ново обявяване на активите на дружеството в несъстоятелност за продажба, но този път търгът ще бъде явен, а първоначално определената цена ще бъде намалена с 20 на сто.

"Не е казано, че държавата трябва да налее всички пари и дружеството да е държавно", каза днес Стойнев и обясни, че разбирането му за реиндустриализацията е държавата да привлича инвестиции в модерни технологии и енергоспестяване.

Според министър Стойнев 80-90% от инвестицията ще се върне в държавата като приходи към БЕХ и НАП, а ограбените от заплатите си работници ще ги получат.

В друго свое изказване министърът заяви, че отминалият отоплителният сезон в София е бил изцяло гарантиран от правителството.

Той припомни, че задълженията на "Топлофикация - София" надхвърлят 550 млн. лв. и предупреди, че "за следващия отоплителен сезон трябва да мислим за по-значителни постъпления в "Булгаргаз".

Стойнев изрази подкрепа за инициативата на Столичния общински съвет за смяна на ръководството на общинското топлофикационно дружество и "търсене на професионално ръководство, което да го изведе от тежката ситуация".


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички