Държавата ще участва в следващия търг за "Химко"

Държавата ще участва в следващия търг за "Химко" | StandartNews.com

София. Неизчистен юридически проблем е спрял държавата да участва в търга за активите на фалиралия врачански торов завод "Химко", каза по време на парламентарния контрол министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Но той заяви, че на следващия търг тя обезателно ще се включи чрез новосъздаденото инвестиционно дружество на Българския енергиен холдинг "Енергийна инвестиционна компания".

Стойнев съобщи, че заводът е в добро състояние, има бъдеще и затова към него проявява интерес чуждестранен инвеститор. Министърът направи уговорката, че въпросният инвеститор все още не е взел окончателното си решение и затова не може да съобщи нито името му, нито откъде е.

На първия търг на 19 март, обявен от синдика с начална цена 28.5 млн. лв., кандидат-купувачи не се появиха. Следващата стъпка е ново обявяване на активите на дружеството в несъстоятелност за продажба, но този път търгът ще бъде явен, а първоначално определената цена ще бъде намалена с 20 на сто.

"Не е казано, че държавата трябва да налее всички пари и дружеството да е държавно", каза днес Стойнев и обясни, че разбирането му за реиндустриализацията е държавата да привлича инвестиции в модерни технологии и енергоспестяване.

Според министър Стойнев 80-90% от инвестицията ще се върне в държавата като приходи към БЕХ и НАП, а ограбените от заплатите си работници ще ги получат.

В друго свое изказване министърът заяви, че отминалият отоплителният сезон в София е бил изцяло гарантиран от правителството.

Той припомни, че задълженията на "Топлофикация - София" надхвърлят 550 млн. лв. и предупреди, че "за следващия отоплителен сезон трябва да мислим за по-значителни постъпления в "Булгаргаз".

Стойнев изрази подкрепа за инициативата на Столичния общински съвет за смяна на ръководството на общинското топлофикационно дружество и "търсене на професионално ръководство, което да го изведе от тежката ситуация".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай