Държавата губи 620 млн. от тютюневите атаки

Държавата губи  620 млн. от тютюневите атаки | StandartNews.com

Искат становище от земеделския министър

Всеки съкратен работник е проблем за икономиката, категоричен е Станислав Анастасов

620 млн. лв. от данъци, осигуровки и акцизи може да загуби държавата заради атаките срещу "Булгартабак", изчислиха депутати. Холдингът обяви завчера, че след целенасочената кампания на кръга "Капитал" насочена срещу него спира износа за Близкия изток. Последствията от това са намаляване с 80% на изкупуването на тютюн и съкращения на 400 служители.

Предприятието е стратегическо, затова депутати от икономическата комисия в парламента ще искат разговор по проблема със земеделския министър Десислава Танева. Според тях трябва да се набележат мерки за защита на производителите.

"Не искам по никакъв начин да всяваме страхове у хората, които се занимават с тютюн. Но нелоялните практики спрямо българския бизнес струват много на всеки един от нас като данъкоплатци", коментира темата зам.-председателят на ПГ на ДПС Станислав Анастасов. "Всеки български бизнес, който пострада, внася по-малко данъци, а това е проблем за всички. Не искам да коментирам конкретно проблема на "Булгартабак", защото това е частно дружество, а частната собственост е абсолютно неприкосновена априори. Но не е добре, когато български медии си позволяват да разпространяват слухове за български компании с ясното съзнание, че ще им навредят", подчерта Анастасов. Той припомни, че холдингът е структуроопределящ за икономиката. "За нас като народни представители всяко загубено работно място е проблем, защото безработицата и без това е по-висока от средната за ЕС", заяви още депутатът. И обясни, че всяко съкратено работно място и всеки лев по-малко данъци в хазната е проблем за българските граждани.

"Към тютюна ние наистина имаме стратегическо отношение. Внесохме и нарочен закон и се радвам, че управляващите проявиха разум и приеха предложението на ДПС в Закона за тютюна", заяви Станислав Анастасов. Той и колегите му са загрижени за бранша. Те настояват за национална стратегия, която да подпомага бизнеса в България, особено малкия и средния.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай