Данов: Започваме от кадастъра

Данов: Започваме от кадастъра | StandartNews.com

София. "От доста време виждам недостатъци в процеса на строителство и проектиране и мисля, че мога да бъда полезен", каза министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов в предаването „Преди всички" по БНР.

"За пръв път правя министерство не като сграда, а като организация", каза още Данов. "Нямам пълен екип, но имам свобода да го избера. Ще разчитам на професионалисти. Искам да работя с малък екип. Не искам да товаря излишно бюджета с формиране на ново министерство."

Данов уточни дирекциите, които преминават към неговото министерство. Това са: „Устройство на територията", „Нормативи за проектиране и строителство", „Благоустройство и жилищна политика", към която той би добавил среда на обитаване. Ще има и дирекция за привличане на инвестиции в строителството.Този работен модел ще бъде предложен за одобрение.

Работата ще започне от кадастъра,

уточни Данов. Той е основа на проектантския процес. Важен е и по отношение на собствеността. Добре, че има действащ закон и много добри кадри. 17,9 процента от територията е покрита с кадастрални карти, но има проблем по отношение на качеството.

Големите европейски проекти остават в МРРБ. За останалите ще отговаряме ние, заяви министърът на инвестиционното проектиране.

Данов коментира и въпроса за санирането. "Това от техническа гледна точка е изяснен процес, могат да се използват добрите практики най-вече от Германия, където през последните 20 години беше извършено масово саниране.
Би трябвало да има известни промени в Закона за етажната собственост. Законът за устройство на територията също трябва да се промени – той е практически изчерпан. Трябва да се очертаят ясни правила, да има предвидими процедури."

За събарянето на незаконните постройки каза, че това е сериозен проблем, който трябва да бъде решен. Трябва да започне дискусия с обществата, които живеят там, добави Иван Данов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай