Цветлин Йовчев гневен. Защити ДАНС и припомни нещо важно на премиера

Каза кой е виновен за скандала

Цветлин Йовчев гневен. Защити ДАНС и припомни нещо важно на премиера | StandartNews.com

"Чувствам се неловко и не знам откъде да започна. Изказването на министър-председателя е неподготвено и емоционално, което няма общо с нормативната база". Това каза в предаването "Лице в лице" по бТВ бившият председател на ДАНС и бивш вътрешен министър и вицепремиер Цветлин Йовчев.

"Имаме действие на зам.-министъра на електронното управление, когато на 25 октомври той реактивира процедурата по създаване на кода за машините. Това действие не е законово регламентирано, но и няма никакво логично обяснение. Това е отразено в справката на ДАНС", обясни той.

Йовчев припомни, че управляващите са възложили на ДАНС да извършва контрол върху процеса за сертифициране.

"В изпълнение на това задължение ДАНС трябва да установи всяко събитие и да уведоми за него по компетентност. ДАНС предоставя на компетентния орган ЦИК, който да вземе решение", допълни бившият председател на ДАНС.

"ДАНС е предоставила справката и на министър-председателя, тъй като нарушението е в Министерството на електронното управление. Трябвало е да се извърши проверка и ако се потвърдят фактите, трябвало е да наложи санкции спрямо този зам.-министър, който е компрометирал процеса по сертифициране на машините и въз основа на този факт е създал основание да се наруши доверието на избирателите в машините", добави още Цветлин Йовчев.

"Аз останах с впечатление, че премиерът е засегнат от това, че зам.-председателят на ДАНС не му се е обадил да сподели с него за справката, преди да я изпрати. ДАНС трябва да е лоялна към Конституцията и законите, а не да е преторианска гвардия под командването на някой. Докладите да са на ухото на министър-председателя и той да казва какво да се направи. Ако информацията беше укрита – това щеше да е престъпление и е злоупотреба с ДАНС. Ако той си мисли, че може да разпореди да не се изпраща справката – това щеше да е нарушение на закона", категоричен е бившият директор на ДАНС.

Според него премиерът не познава инструмента, с който работи, визирайки Държавната агенция за национална сигурност, тъй като се възлагат несвойствени за Агенцията задачи като проверки на стоковите борси и тържищата, дали има картел в горивата или възлагане на изготвянето на анализ за рисковете пред изборите.

"Това не е тяхна работа. Тяхната работа е да работят срещу чуждите специални служби, срещу терористични организации, да се грижат за мерките за защита на критичната инфраструктура, за опазването на класифицираната информация. С това се занимава ДАНС, а не с футболните хулигани", подчерта той.

"Предложението за освобождаване се прави с решение на Министерския съвет. Премиерът може да внесе предложение и да се издаде указ на президента", коментира Йовчев и уточни, че председателят или зам.-председателят на ДАНС могат да го обжалват пред съд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай