Човек на ИТН остава зам.-министър във Външно. Поема важен ресор

Дипломат № 1 обяви екипа си

Човек на ИТН остава зам.-министър във Външно. Поема важен ресор | StandartNews.com

Човек на ИТН остава зам.-министър на външните работи. Това стана ясно от брифинга на служебния дипломат № 1 Николай Милков, който представи приоритети си.

Велислава Петрова, която бе зам.-министър и на Теодора Генчовска, остава в екипа. Нещо повече – тя ще поеме най-горещите ресори – отношенията с Македония, преговорите за членството ни в Шенген и присъединяването ни в клуба на богатите – ОИСР.

Досегашният ни посланик в Украйна Костадин Коджабашев става служебен заместник-министър на външните работи.

Присъединяването към еврозоната и шенгенското споразумение, както и провеждането на изборите за Народно събрание на 2 октомври зад границата, са водещите приоритети на МВнР, заяви служебният министър на външните работи Николай Милков.

Сред приоритетите са и присъединяването на страната към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и подготовка от страна на държавата на Първоначален меморандум с позиция по всеки един правен инструмент на ОИСР (Организация за икономическо сътрудничество и развитие), активно присъствия на България в ЕС и НАТО и участието на страната ни в колективните усилия за справяне с настоящите кризи.

От МВнР определят като важни задачи европейската интеграция на страните от Западните Балкани, както и отстояване и надграждане на постигнатото в последните месеци по отношение на европейския път на Република Северна Македония, както и фокусиране на вниманието върху партньорите от ЕС и НАТО и върху други проблеми, свързани със сигурността в региона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай