Чобанов: Приходи от 37, 9% от БВП ще има в Бюджет 2014

Промени в администрацията, образованието и здравния сектор, са сред приоритетите на бюджета

Чобанов: Приходи от 37, 9% от БВП ще има в Бюджет 2014 | StandartNews.com

София. „По отношение на консолидираната фискална програма фискалните параметри предвиждат приходи в размер на 37,9 % от БВП и увеличение с 500 милиона лева в сравнение с 2013 г. и разходи в размер на 39,7 % от БВП при ограничение от 40 %. Заложеният дефицит е 1,8 %". Това каза министърът на финансите Петър Чобанов на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Той представи основните точки на Бюджет 2014 пред Тристранката.

Основен приоритет е образованието и ученето през целия живот, разглеждаме образованието като основен фактор за растежа, реформата в здравния сектор е друг приоритет на правителството, там целта е нов тип управление на ресурса. Целта е да преодолеем изтичането на ресурс в неефективна посока, основен приоритет е оптимизацията на администрацията, идеята е да се направи внимателен преглед на структурите и те да се оптимизират", каза министърът.

„Предвижда се дългът да достигне 18 милиарда лева в края на 2014 г., което предполага увеличение на дълга с 3,4 милиарда лева, 1,7 милиарда лева от които ще бъдат използвани в началото на 2015 г. за рефинансиране на емисията от глобални облигации. Запазваме нивото на минималния размер на фискалния резерв на 4,5 милиарда лева", допълни Чобанов.

Министърът изтъкна, че в Бюджет 2014 ще има до сто милиона лева, които ще бъдат насочени към повишаване на качеството на образованието, както и неговата връзка с пазара на труда. Ще се стимулират училища и университети, които показват по-добро представяне по тези критерии, уточни министърът.

Оптимизация на администрацията, също ще е сред основните задачи, каза още министърът. „Идеята е не механично да бъдат съкращавани структури и да бъде уволняван персонал, а да бъде направен преглед на административните структури, на дублиращи се функции и по тази линия администрацията да се оптимизира", обясни още той.

Следващата стъпка, която е заложена в Бюджет 2014, е мерки в подкрепа на социалната защита на най-уязвимите групи от населението. Това ще стане чрез по-добра целенасоченост на социалните помощи, както и повишаване на ефективността на програмите", финансистът.

„Данъчно-осигурителната политика ще бъде ориентирана към подкрепа на икономическия растеж и повишаване на фискалната устойчивост. Предвижда се намаляване на административната тежест и разходите за бизнеса", каза още Чобанов за Бюджет 2014.

Реформата в здравния сектор е приоритет на правителството. Целта е да постигнем нов тип управление на ресурса и да преодолеем изтичането на ресурс в неефективна посока. Цели се усъвършенстване на системата на спешната медицинска помощ, подобряване на заплащането в държавните психиатрични болници, подобряване на достъпа до болнична помощ и осигуряване на финансиране на дейностите по асистирана репродукция", каза още той. И уточни пред Тристранката, че ще има промени в антимонополното законодателство.

Сред приоритетите на бюджета е и местаната власт, стана ясно от заседанието. „Местните власти ще имат възможност да кандидатстват с проекти за финансиране от публичната инвестиционна програма. Предвидени са допълнителни 81 милиона лева, които са разпределени за делегирани от държавата дейности", каза Петър Чобанов.

Финансовият министър изтъкна, че местните власти ще могат да кандидатстват с проекти за финансиране от новия фонд. Той ще бъде създаден с общ бюджет от 500 милиона лева. „В разчетите по бюджетните взаимоотношения на общините с централния бюджет са предвидени 81,5 милиона лева, като парите за делегирани от държавата дейности нараства с 46,5 милиона лева, 10 милиона лева повече се дават за изграждане на общински пътища и 10 милиона лева повече за капиталови разходи", обясни още Чобанов.

"Продължаваме да търсим възможности за допълнително финансиране на здравната каса през тази година. Ситуацията там е много тежка, тя е наследена. Колкото и да казваме, че не трябва да се оправдаваме с наследството, това е очевиден факт и не е оправдание. В процеса на бюджетиране и в процеса на изразходване там се е формирал подобен недостиг, който се стремим да покрием тази година колкото можем – повече", допълни Чобанов. 

„Към момента моето становище по отношение на вдигането на осигуровките е по-скоро против, тъй като съм на мнение, че първо трябва икономиката да заработи, да почнем да събираме в по-голяма степен декларираните, но несъбрани приходи и оттам вече да мислим за корекция на самата осигурителна вноска – било то за здраве или за социално осигуряване", подчерта Петър Чобанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай