Сряда,

Чобанов: ДПС спаси едно крехко правителство

От: Администратор -
A
A
A

София. С подкрепата си за плоския данък Движението за права и свободи е спасило управлението. Това каза по Нова ТВ Петър Чобанов, бивш министър на финансите и народен представител от ДПС. „С това си действие ние спасихме едно крехко правителство", добави той. По думите му навремето ДПС е бил основния радетел плоският данък да бъде въведен в България и не може да се отклони от това си поведение. Чобанов бе категоричен, че плоският данък е важен за развитието на страната и е най-подходящ. В сряда с гласовете на ДПС бяха отхвърлени предложенията на "Атака" и на БСП за промени в данъчното законодателство.   

„Вече не можем да приемем мнението на БНБ като експертно заради това, което се случи в КТБ", каза Чобанов по темата с банковата криза. Според него не е можело да се помогне за КТБ, тъй като ликвидна подкрепа за неплатежоспособна банка противоречи на всички правила на банкирането и надзора.

Бившият финансов министър каза, че до дупката от 4 млрд. лева се е стигнало, защото банката е отпускала кредити, които не са били обезпечени. „През годините се е допускало разрастване на банката като активи и пасиви, а от друга страна това е било съчетано с бизнес практики, които не са носили стабилност и не са модел, който да се следва", аргументира се той.

Попитан не е ли имал информация какво се случва в КТБ той отговори, че идея е имало. „Институцията, която е отговорна, е банков надзор. Там трябва да се търси отговор на въпроса какви мерки е можело да се вземат и защо не са се взели", каза Чобанов.

На въпрос какво мисли за цесиите и трябва ли според него да бъдат отменени тези прихващания бившият министър на финансите отговори, че се надява това, което ще бъде предложено като законодателна инициатива, да е изпипано и издържано юридически и тези прихващания да бъдат отменени. „Ако не бъдат отменени, това означава, че от така наречената маса на несъстоятелността няма да остане нищо. Точно тези кредити, които са витални, а зад тях седят реални активи като обезпечение, са били обект на тези цесии", заяви той и допълни, че ако се окаже, че не е противоконституционна, те ще я подкрепят в пленарна зала.

Запитан за това дали изтеглянето на пари на държавни предприятия не е ускорило кризата в КТБ, Чобанов обясни, че всеки, който има спестявания или отговаря за спестявания на предприятие, е трябвало да вземе най-правилното решение за момента. 

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички