ДПС спаси плоския данък (ОБЗОР)

26 депутати от ГЕРБ и РБ липсваха в залата, докато се гледаше законът на БСП и "Атака"

ДПС спаси плоския данък (ОБЗОР) | StandartNews.com

Цветанов и Караянчева затягат дисциплината на групата, пускат наказания за отсъствия

Рехавите редици на депутатите от ГЕРБ в сряда за малко да изпуснат от контрол запазването на плоския данък. И то само два часа, след като председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов лично предупреди колегите си да осигуряват кворум на заседанията, да не отсъстват без причина от пленарна зала и да следят законопроектите точка по точка. Само намесата на ДПС спаси ГЕРБерите от резила да се обясняват как законопроект, и то по данъчната политика, е минал на първо четене, коментираха депутати. Така с 62 гласа "за", 112 "против" и един "въздържал се" текстовете на "Атака" и БСП не минаха. Но ДПС удариха рамо на ГЕРБ и РБ с цели 26 гласа срещу отмяната на "плоския данък". Инфарктното гласуване се случи по време на първо четене на законопроектите на БСП и "Атака" за промяна на данъците върху доходите на физическите лица.

Текстовете на националистите и на социалистите предвиждаха отпадането на 10-процентната ставка. Вариантът на "Атака" бе със 7 степени на облагане с необлагаем годишен минимум 4800 лв., а на БСП - до 4080 лв. необлагаем, от 4080 до 12 000 лв. с 10 на сто за горницата над 4080 лв., от 12 000 до 24 000 лв. - 792 лв. плюс 12 на сто за горницата над 12 000 лв. и от 24 000 лв. до 60 000 - 2232 лв. плюс 15 на сто за горницата над 24 000 лв. и 7632 лв. плюс 20 на сто за горницата над 60 000 лв. За отмяната на плоския данък председателят на БСП Михаил Миков настоял всички червени депутати да са в зала. А сам аргументира от трибуната налагането на растящите ставки с думите: "По-голяма справедливост може да се постигне само с прогресивен данък". През това време обаче от 84 депутати на ГЕРБ в зала бяха 66. А от 23-членната група на Реформаторския блок - 15. Както е известно, от АБВ и патриотите също се обявиха за отмяна на "плоския данък". Депутатите от БДЦ също. Така моментното съотношение в пленарна зала за малко не обърна налозите на първо четене. "Без ДПС ценностно мнозинство в този парламент не може да има", каза от трибуната Йордан Цонев. И допълни, че ако "ДПС следваше опозиционния рефлекс и искането на всяка цена да не подкрепя управляващите, първата реформа щеше да бъде факт и тя нямаше да е в посока, заявена от ГЕРБ и РБ".

Минути по-късно депутати от ГЕРБ коментираха, че Цветанов е възложил на зам.-шефа на групата Цвета Караянчева да отговаря по дисциплината. "Класната", както я наричат помежду си ГЕРБерите, е започнала спешни промени на вътрешния правилник за затягане на реда в групата. Депутатите няма да имат право да отсъстват от заседания, без предварително да са информирали ръководството. В първоначалния вариант на текста нямало глоби и наказания, но след издънката от сряда Караянчева дала да се разбере, че ще налага парични наказания на депутатите. А сумите от кръшкачи депутати партията ще дарява за благородни каузи. Самият Цветанов заявил в прав текст, че не приема отсъствия на своите по време на данъчните закони в края на своя месец. И на закрито заседание на групата обявил за ключово важни датите по приемането на бюджета за 2015 година. Забравете за по-ранни ваканции около Коледа, ще работим до последно, не правете резервации по хотели, обявил шефът на ПГ на ГЕРБ. След заседанието, посветено на дисциплината, всички депутати от мнозинството получиха покани за галаконцерта на Веселин Маринов в зала 1 на НДК на 25 ноември.

Бюджетът готов за Бъдни вечер

Шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов не приема отсъствия на депутатите си в дните на приемането на актуализацията на бюджета за 2014 г. следващата седмица. Цветанов е забранил командировки и отсъствия на 9 декември, когато се очаква Народното събрание да гласува Бюджет 2015 г., стана ясно след заседание на ПГ на ГЕРБ в сряда. Тотална забрана за отсъствия имат Герберите и по време на второто четене и дебати за Бюджет 2015 от 21 до 23 декември включително. По предварителните разчети законопроектът ще е приет точно за Бъдни вечер, коментираха в сряда избраници от мнозинството.

Борисов чака от Брюксел човещина

Изпратил съм 5-6 министри в Брюксел, неспасяемото да се спаси. Това заяви премиерът Бойко Борисов преди седмичното правителствено заседание в сряда. "Ще го ударим на молба е най-точната дума", каза още Борисов. По думите му сутринта в сряда министърът на културата Вежди Рашидов му е докладвал, че няма пари за заплати в областта на културата, че бюджетът е на нула. Министърът на вътрешните работи Веселин Вучков също е казал, че в МВР няма пари за заплати. "Ще обясняваме на какъв хал сме. Ако проявят непроявявана досега добрина и човещина към България, дано да успеем", заяви още той. Още преди седмица стана ясно, че премиерът е взел решение дори да командирова министри в белгийската столица, за да може парите от Брюксел да се отпуснат за страната ни.

Бизнесът: Програмите да тръгнат с бюджетни пари

Да се въведе и предварително изпълнение на оперативните програми на ЕС, преди те да бъдат одобрени от ЕК, поискаха членовете на Управителния съвет на Българската асоциация на консултантите по европейски програми (БАКЕП). Според тях това няма да изложи на риск бюджета. Четири от оперативните програми вече са внесени за разглеждане в Европейската комисия. Но до края на годината трябва да бъдат представени и другите програми, посочиха от асоциацията. Подготовката на оперативните документи е добре да се извършва успоредно с отварянето на процедурите, коментираха от БАКЕП. По отношение на действащите програми през първия период 2007-2014 г. най-лошо в момента е положението при програмата за развитие на селските райони, където очакваната загуба е около 100 млн. евро, заяви Емил Дърев от асоциацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай