Четвърти шеф на ДКЕВР се отказва от поста (Обзор)

Директорът на БЕХ поема регулатора, Анжела Тонева става съветник на премиера

Четвърти шеф на ДКЕВР се отказва от поста (Обзор) | StandartNews.com

София. Поредните рокади в държавния енергиен сектор се случиха в сряд. Първо излезе новината, че председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Анжела Тонева е подала оставка. Това е станало след разговор с премиера Пламен Орешарски, призна самата тя. Така Тонева стана четвъртият шеф на енергийния регулатор за тази година, който слиза от поста след Ангел Семерджиев, Юлиана Иванова и Евгения Харитонова.

Тонева отказа да коментира причините, като само спомена, че решението е свързано с голямото напрежение в сектора на енергетиката. Тонева отрече да й е бил оказван натиск за напускането на ДКЕВР. Малко след това от ДКЕВР дойде и втора оставка. Тя беше на Михаил Димитров, който е член на комисията. За него също не стана много ясно какъв е мотивът за решението му. Изненадващо обаче само часове след хвърлените оставки те бяха приети от Министерски съвет. След заседанието на правителството се разбра и че постът на Тонева официално поема настоящият изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Боян Боев, а новината бе съобщена лично от министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Бившата вече шефка на ДКЕВР пък ще бъде съветник на премиера Пламен Орешарски по енергийните въпроси.

"Истински лукс е да си позволим да не се възползваме от човек с качествата на г-жа Тонева", казал Орешарски на министрите си преди заседанието. Мястото на Михаил Димитров пък ще бъде заето от Лиляна Младенова. Тя има опит в различни дирекции в ДКЕВР, където работи до август т.г. След това Младенова стана ръководител на отдел "Цени и ценова политика" в БЕХ, а сега отново се връща на работа в енергийния регулатор. Тя, заедно с Боян Боев, ще довършат сегашния мандат в ДКЕВР, допълниха от правителствената пресслужба. Засега единствената въпросителна е около това кой ще заеме поста изпълнителен директор на БЕХ, който се овакантява след преместването на Боян Боев към ДКЕВР.

Експерт: "Химко" в енергийния холдинг

Вариантът торовият комбинат "Химко" във Враца да заработи е той да стане собственост на някое от дружествата в Българския енергиен холдинг (БЕХ). Това трябва да бъде първият етап от възраждането на завода, а на по-късен етап ще трябва да му се търси стратегически инвеститор. Това обясни пред БТВ последният директор на "Химко" инж. Кирил Петков. По думите му, като начало е възможно в предприятието да заработи една амонячна и една карбамидна инсталация. Според последния шеф на "Химко" това би означавало, че ще бъдат натоварени около 22% от мощностите на завода, което пък ще осигури работа на около 500 души.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай