Червени мъмрят двама министри

Социалистите гласуват евролистата си и отиват на семинар в "Боровец"

Червени мъмрят двама министри | StandartNews.com

София. Другарска критика към двама министри готвят депутати от БСП. Те ще мъмрят Анелия Клисарова и Кристиан Вигенин по време на семинара на властта в Боровец този уикенд, научи "Стандарт".

 

Абсурд е да говорим за искане на оставки, ремонт на кабинета няма да има, но ще дадем да се разбере, че ние сме депутати от партията мандатоносител и трябва да се допитват до нас, споделиха червени. От няколко дни те обясняват в кулоарите на парламента, че няма да пестят критиките си към образователната министърка. Червените са гневни на Анелия Клисарова заради новите учебни програми по български език и стратегията за висшето образование. Освен това според тях тя не изпълнявала ангажименти от предизборната програма на БСП и така им създавала проблеми с избирателите по места. Соцдепутати ще поискат от дипломат номер 1 Вигенин да съгласува с тях изказванията и действията си по кризата с Украйна. Първоначално червени избраници смятали да мъмрят и здравната министърка Таня Андреева заради последните й предложения за затягане на режима за тютюнопушенето. Но критиките към нея отпаднали. Дадохме си сметка, че няма как здравният министър на европейска държава да защитава либерално отношение към цигарите, признаха червени. Лидерът на ДПС Лютви Местан категорично опроверга вчера слуховете, че движението оттегля доверието си от министър Андреева. "Въпрос с оставката на който и да е министър не стои на дневен ред", отсече той. По думите му партията стои зад кабинета и всичко останало по тази тема е "груба опозиционна провокация", от която ДПС се разграничава.

 

"Семинарът на Боровец се прави в няколко панела, за да бъде работещ", съобщи лаконично пред "Стандарт" соцлидерът Сергей Станишев. И отбеляза, че темите са разделени на държавност, икономика, социална политика, здравеопазване. Преди Боровец на "Позитано" 20 ще се проведе заседание на Националния съвет на БСП. Червените ще гласуват състава на евролистата си за вота. Отсега се знае, че тя ще се оглави от Сергей Станишев, следван от Георги Пирински, Илияна Йотова, Петър Курумбашев, Достена Лаверн, Светлина Йолчева.

 

БСП против отцепване на Крим

Категорична подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна, заявиха червените депутати. Те ще предложат парламентът да приеме декларация. В нея ще се отправи апел към Брюксел, Москва и Киев да се разберат на политическо ниво. В документа се осъжда използването на военна сила и това се възприема като "нарушение на международното право". БСП призовава за изтегляне на войските, пише още в декларацията, която ще бъде предложена на Народното събрание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай