Червен сценарий за отлагане на вота

Червен сценарий за отлагане на вота | StandartNews.com

София. Сценарий за отлагане на вота завъртяха червени. "През следващите три месеца трябва да има парламент", каза пред БНР Руси Статков, член на НС на БСП и на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. Според него Народното събрание е единственият орган, който може да "осъществи парламентарен контрол върху институциите, които не осъществяват своята дейност". "Ето, виждате какво става при наводненията", каза Статков. И заяви, че ще настоява НС на БСП да промени своята позиция за бързите предсрочни избори. Ден по-рано бившият икономически министър и ексшеф на БСП-София Румен Овчаров застъпи подобна теза пред БНТ. Той предложи предсрочния вот да се състои през 2015 г. През това време кабинетът да стабилизира икономиката, лидерът на БСП Сергей Станишев да заеме отговорен пост в Брюксел, партията да си избере нов председател.
Няма връщане назад, периодът на изборите - 28 септември-12 октомври, бе определен на заседанието при президента, коментираха неофициално от ДПС. И допълниха, че движението ще участва отговорно в политическите консултации. Те трябва да започнат утре в парламента и да определят точната дата на предсрочния вот.

"Считам, че октомври вече е изключително късна дата за избори и въобще за слизането от власт на това правителство. Спешно трябва да се търси политическо решение, защото процесите в страната могат да станат неуправляеми", отсече междувременно пред ПИК лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. От партията му съобщиха, че въпреки ритуалното скъсване на споразумението от КСНС ГЕРБ ще се включи в политическите консултации. И ще защитава позицията за избори на 28 септември, като дотогава парламентът приеме само 4-5 най-важни неща, около които се обединяват всички. "Дори и да не присъства лично, ще делегира права на част от ръководството, тъй като ситуацията е прекалено сериозна, за да оставим БСП и ДПС сами да си решават", споделиха високопоставени ГЕРБери.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай