Сряда,

Черни списъци на българи в РС Македония. Разкритие от Йотова

От: СТАНДАРТ -
1240
Черни списъци на българи в РС Македония. Разкритие от Йотова
A
A
A

Черни списъци на българи има в Северна Македония. Разкритието направи вицепрезидентът Илията Йотова по време на общия дебат „Обединени за Европа“, който се проведе в рамките на IV Среща на Съвета на Европа.

Йотова говори за системното потъпкване на правата на българите в Република Северна Македония. Тя припомни поредицата от случаи на агресия срещу хора заради заявената им българска идентичност, както и приемането на специалния закон срещу сдруженията, съобщиха от пресцентъра на президентството.

„В Република Северна Македония има черни списъци на българи, които не се допускат на територията на страната. В тях без никакви аргумент е и български евродепутат. Това е груба провокация към общите европейски ценности и към всичко, което изгражда нашата общност – единство, солидарност, взаимно уважение. Най-опасната тенденция е широко разпространеният език на омразата към съседна държава, член на Съвета на Европа и на Европейския съюз“, подчерта Илияна Йотова.

Вицепрезидентът потвърди българската позиция срещу войната в Украйна и подкрепата за нейния суверенитет, независимост и териториална цялост. „Осъждаме продължаващата агресия на Русия срещу Украйна“, посочи Йотова. Вицепрезидентът заяви българската подкрепа за създаването на Регистър на щетите в Украйна, причинени от войната. Йотова подписа заключителната декларация на IV Среща на върха на Съвета на Европа, в която се препотвърждават принципите на организацията за демокрация и спазване на човешки права, подкрепя се Украйна и се поставя акцент върху украинските деца.

Вицепрезидентът призова Съвета на Европа внимателно да адаптира своите цели и дейности към множеството предизвикателства на сложната геополитическа среда.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com