Челен сблъсък в БСП

Челен сблъсък в БСП | StandartNews.com

София. Челен сблъсък Георги Първанов - Сергей Станишев отекна в БСП. "Досега винаги сме казвали: "Хайде да не тревожим партията". Сега казвам: "Хайде да разтревожим партията!", закани се експрезидентът. И на нарочна сбирка в НДК обяви, че движението му АБВ ще играе на евроизборите със самостоятелна листа начело с Ивайло Калфин. Първанов съобщи, че не напуска БСП, а азбукарите засега нямало да стават партия. Във вота за Брюксел ще участват в коалиция. Партньорите му оставали тайна, за да не бъдели "подложени на натиск".

"Искам да кажа на сценаристите и аниматорите на тази инициатива, която този път в сравнение с 2011 г. изглежда доста по-вяла и по-неубедителна, че целта да се отнеме първото място на БСП на евроизборите няма да бъде реализирана", отговори от "Позитано" 20 соцлидерът Сергей Станишев. И отсече: "Тази няма да я бъде!". "Няма да допуснем да се разруши къща, за да се построи нечия колибка", каза още Станишев.

Словесният дуел започна сутринта от НДК, където Георги Първанов събра пред журналисти съмишлениците си от проекта "Алтернатива за българско възраждане". Поканените соцдепутати не се появиха на сбирката.

"Чуват се тежки думи за разцепление, за предателство. 2001 година може би половината от нашите симпатизанти подкрепиха НДСВ и никой не се разсърди, и никой не потърси сметка. Тогавашното ръководство си взе поука и след това спечелихме президентските избори", каза пред своите Първанов. И допълни: "Предатели са тези, които предадоха ангажиментите си към избирателите, тези, които подмениха вота на избирателите. Разцеплението идва от това, че едни хора, които се оказаха на върха не и без моето съдействие, теглиха тебеширената линия и казаха - тези са добри, онези са лоши", продължи бившият държавен глава.

В същото време на "Позитано" 20 се провеждаше редовното заседание на Изпълнителното бюро на БСП. Уставът ни е категоричен - който работи срещу БСП на практика се самоизключва, обясняваха след края му членовете на соцръководството. И коментираха, че действията на Първанов и Калфин са предателство. Въпреки това общата нагласа във върха на БСП засега е да не се преминава към формално изключване на азбукарите, за да не бъдат героизирани.
"Познавам добре БСП, която е сложна, има кусури, но и много силни предимства и много ясна кауза, която се реализира и в момента, каза Станишев на брифинг. "Убеден съм, защото съм го виждал неведнъж, че в такива трудни моменти на изпитания БСП се мобилизира и се нахъсва допълнително за максимален резултат", подчерта соцлидерът. Той определи позицията на Първанов, Калфин и останалите азбукари като "морално тежко уязвима, защото вътрешните спорове се решават на партийни форуми, а не чрез кампании".

Не очаквам сътресения в групата на БСП", каза още Станишев. Соцдепутати са убедени, че атаката е лично срещу соцлидера заради успешната му кариера на президент на ПЕС.

Обещах, че пушката ще гръмне

Георги Първанов, основател на АБВ

Националната гражданска инициатива АБВ тръгва към евроизборите със самостоятелна листа. Бях казал навремето, че АБВ е като пушката от стената, която ще гръмне в трето действие. Е, дойде това време. За АБВ ГЕРБ е основен опонент. Другите са ни конкуренти - за политика, за личности. Не можем да решаваме проблемите на България по пътя на политическата мъст, с това непрекъснато търсене на реванша, защото страната ни става заложник на това лично противопоставяне. Проблемите не са в състава на правителството, а в това, че дефектите и грешните решения идват от партийните централи или по-скоро са им спуснати от другото място. Гласуването за АБВ ще бъде шанс за консолидация на левите партии, на формациите с такава насоченост, ще даде възможност за един по-добър диалог с партиите в център и вдясно. Никой няма намерение да напуска БСП. Нещо повече - ние отхвърлихме възможността за създаване на нова партия. Ще се борим срещу лъжепатриотизма. Ще се опитаме да осмислим автентичния български патриотизъм, неговите съвременни измерения. Не може омразата и конфронтацията да бъдат движещата сила на българското общество. Ще работим за това да постигнем съединение, съгласие по ключовите теми, защото без това съединение България е обречена.

Смяна на отбора в 90-а минута

Сергей Станишев, лидер на БСП

Без съмнение това решение на Ивайло Калфин предизвиква разочарование. То ще разочарова стотици хиляди социалисти, които през годините работеха за негови кампании - в неговата кампания за депутат през 2005-а, през 2009-а като водач на листата за евроизборите, неговата кампания като кандидат-президент през 2011 година и сме работили съвсем искрено и всеотдайно. Бих казал, че имам много по-дълбоко разочарование от много други членове на БСП, защото в нашата партия винаги аз съм заставал зад него и съм го защитавал от съмнения, подозрения и от неособено позитивно отношение на базата на опита, през който Ивайло бе минал през 1997 година по отношение на БСП. Бил съм своеобразен гарант на неговата лоялност към БСП. Държа да опровергая една лъжа, която се тиражира през последните дни - едва ли не, че не е имало комуникация с Ивайло. Това е просто лъжа. Последният ни разговор с Ивайло Калфин се е състоя в неделя и продължи повече от два часа. В този смисъл ние бяхме поставени в едно положение на свършените факти. Това действие е насочено срещу БСП. Хубавите думи и намерения, които прозвучаха, не са убедителни, защото обективно целят отслабване на резултата на БСП на европейските избори. Това фактически е смяна на отбора в 90-ата минута.

Който работи за друга листа, приключва с БСП

Мая Манолова, председател на Контролната комисия в БСП

Колко тежи Ивайло Калфин, подкрепен от БСП и Стефан Данаилов, всички видяхме - 1 500 000 гласа на президентските избори. Предстои да видим колко тежи Ивайло Калфин, подкрепен от някои други партии или коалиция. За мен позицията "аз оставам в БСП, но работя за друга листа, коалиция и инициативен комитет" е абсолютно необяснима. На практика всички, които го заявяват и смятат да го направят в предстоящите избори, приключват с БСП, независимо от това как формално ще се развие този процес. Това са опитни политици и знакови лица на БСП, но това, което правят в момента, е глупав и безотговорен ход, направен от умни хора. Даваме си сметка, че намерението да се регистрира паралелна листа е удар срещу БСП. Партията има една листа, независимо какви са изборите. Калфин имаше своето място в листата на БСП, има много номинации от различни организации на БСП, но избра друго. В този смисъл това е предателство към доверието, което хората му гласуваха, и доверието на хората, които го номинират за кандидат на БСП.

Безразлично ми е

Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ

С интерес следя как едни и същи политически лица обикалят телевизиите и рецитират опорната точка на деня - предателство има, но разцепление няма и как някой с действията си обслужвал мен и ГЕРБ. Да напомня, че миналата седмица същите хора коментираха същото и за Реформаторския блок. Държа да подчертая, че аз никога не съм се бъркал в работата на други партии. Ролята, която ми се приписва, е абсолютно несъвместима с разбиранията ми за политика и общуването с политическите партии, било то и наши опоненти. Какво се случва в БСП, ми е абсолютно безразлично.

Нямаме договорки с АБВ

Красимир Велчев, зам.-шеф на ПГ на ГЕРБ

Въпросът за това какви процеси текат в БСП, откровено ви казвам - никой от нас не се интересува, а и нашият лидер каза: "Тези неща не ни засягат, гледайте си нашата партия". Ние имаме едно искане и се обръщаме към всички дясномислещи, лявото не ни интересува. Интересува ни до толкова, до колкото трябва да има и дясно, и ляво в България, за да може да има демократични дебати и обсъждания. Нямаме никакви договорки с АБВ, изобщо седим толкова далече. С ръководството на групата коментирахме и моята приказка беше - когато в едно семейство двамата съпрузи се развеждат, хич не се мотай около тях и не взимай участие, защото накрая ти ще излезеш виновен. Непрекъснато искат да ни вкарат в някакви интриги. Доскоро казваха, че с ДПС правим тайни договорки, което е лъжа. Преди Нова година беше, че с БСП имаме тайни договорки. Сега се оказва, че Борисов тайно се уговарял с Първанов. Това са политически игри.

Левицата е силна, когато е сплотена

Петър Мутафчиев, депутат от КБ

Левицата е постигала добри резултати на изборите тогава, когато е била единна. А това левицата да бъде единна зависи от всички лидери - и от лидера на БСП, и нашите коалиционни партньори, и разбира се, на ръководителите на движенията, които се представят, че са вляво. Така че една единна листа на левицата ще даде добрия резултат. А роящите се листи най-много да разубедят до голяма степен гласуващите български граждани за левите идеи в страната. Изхождайки от това, че виждам добрия резултат в една единна листа, може да се каже, че да, негативна е моята оценка за алтернативна листа вляво.

Не съм предател!

Из писмо на Ивайло Калфин до Сергей Станишев (със съкращения)

Благодарен съм за високата оценка, която получих за досегашната си дейност в разговори с Вас и други членове на ръководството през последните седмици. За мен политиката и социалдемокрацията са кауза, а не начин на препитание. Ако си търсех топло място, аз щях да се скрия в партийната листа, да шушукам за проблемите, вместо да говоря високо за тях, да правя ежедневни компромиси с доверието на хората, които са ме избрали. Аз не съм предател! Предатели са тези, които бързо забравят обещанията, които са дали пред хората и гузно си крият мненията зад партийната дисциплина и коалиционните особености.

Напазаруваха ги

Николай Бареков, лидер на "България без цензура"

Костов, Кунева, Първанов, Борисов и Станишев са политически вампири, които ще изиграят последният си танц на смъртта. Има нужда от пренаписване на теорията за капитализма. Неолиберализмът умря, дивият капитализъм трябва да остане в учебниците. Много странни неща се случват напоследък. Всички стари образи и влъхви като че ли ще излизат на сцената за едно последно сбогом. Предстои Кунева, Костов, Станишев и Борисов да се поклонят и да си получат овациите под формата на замеряне с предмети от публиката и с това ще се приключи. Това са едни политически вампири, които ще изиграят своя последен танц на смъртта, каза новият политик. Борисов пазарува десни и леви като добитък. Превзел дясното пространство, сега купува листата на Първанов и Калфин, за да дразни Станишев. Едни и същи хора се въртят - паши, Галеви, ето ги пак на сцената. Да гледаме на тези хора като виц. С последните политически мародерства, които се извършиха, се очертават три политически лагера на евроизборите. От една страна са БСП и ДПС в смъртоносна прегръдка. От другата страна се прегърнаха Реформаторският блок с ГЕРБ и Георги Първанов. На трета страна сме ние. Имаме политическата воля да управляваме държавата. Ще предложим стабилен финансов пакет от мерки само срещу 1,6 млрд. лева.

Червени в Сливен: За изключване са

Партийците от АБВ начело с Георги Първанов да бъдат изключени от БСП. За това настояват социалисти от Сливен, обяви председателят на общинската организация на социалистите Атанас Делибалтов. Всички, включително и Първанов, на практика трябва да прекратят взаимоотношенията си с партията, обясни той."Това с изключването го е правил Сталин през 30-те години", контрира Георги Първанов.

Пренареждат листи

Заявката на Георги Първанов да играе на евровота с листа на АБВ привлече внимението на изборните спецове в останалите партии, особено десните. Възможно е да пренареждаме номинациите си, довериха от Реформаторския блок. Слухове на жълтите павета пък вкараха Надежда Нейнски и д-р Антония Първанова в списъците на ГЕРБ. БСП отложи със седмица пленума си преди конгреса на партията на 8 февруари. Националният съвет на червените трябваше да заседава на 25 януари, но сега ще е около 1 февруари.

Соцструктури са номинирали вече Ивайло Калфин и искат време за преразглеждане на решенията си.

Социолози: Това може да е краят на АБВ

Георги Първанов и Ивайло Калфин предприемат нов опит да променят съотношението на силите в БСП. Това заяви пред бТВ социологът Андрей Райчев по повод обявеното от експрезидента намерение АБВ да участва със собствена евролиста на изборите за ЕП. Според Райчев Първанов много рискува, защото по-вероятният вариант е да не влезе нито един депутат. "Това за него ще е краят", смята социологът, който подчерта, че случаят е безпрецедентен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай