Бюлетина от чужбина само в посолствата (ОБЗОР)

Бюлетина от чужбина  само в посолствата (ОБЗОР) | StandartNews.com

Българите в чужбина ще могат да гласуват само в дипломатическите и консулските представителства. Това решиха депутатите с приети и на второ четене промени в Изборния кодекс. Парламентът подкрепи предложението на Патриотичния фронт изборните секции зад граница да бъдат откривани само в посолства и другите ни представителства. Досега секции се образуваха, където има дипломатическо или консулско представителство при не по-малко от 20 подадени заявления от избиратели. Извън тях това ставаше при не по-малко от 40 избиратели, подали заявление.

В пленарна зала се "роди" идеята забраната да не се отнася за страни членки на ЕС. Депутатите обаче решиха да се пуска бюлетина само в дипломатическите представителства във всички държави. Против ограничението се обявиха от ДПС и някои от Реформаторския блок. Новото правило за вот в чужбина очаквано скара народните представители. "Абсурдността е толкова голяма, колкото не може да си представите. Приехте, че гласуването е задължение, но въведохте ограничения", се възмути съпредседателят на ДПС Четин Казак. Той обвини ГЕРБ, че вървят по свирката на ПФ. "Размахвате някакви ирационални гласове все едно кой знае какво ще дойде от Турция", посочи Казак. "Не е вярно, че лишаваме някой от правото му да гласува", му отговори лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

ДПС ще сезира Конституционния съд заради задължителното гласуване и очаква то да бъде отменено, съобщи съпредседателят на партията Четин Казак на брифинг в парламента. Той определи решението на парламента като "невиждано посегателство върху демократичните постижения". От движението ще излязат със специална декларация и срещу забраната да се гласува извън посолства и консулства в чужбина. "Това е мракобеснически текст", категоричен бе Казак и обвини управляващите в "уклон към популизъм". Той отправи призив към сънародниците ни зад граница да подкрепят протеста на ДПС.

Винаги съм казвал, че съм против задължителното гласуване, но то първо мина в референдум и заради това трябваше да се промени и Изборният кодекс, обяви премиерът Бойко Борисов. "Промените бяха коментирани дълго и широко в парламента - няколко предложения имаше на Патриотичния фронт, разговаряха с мен сутринта и ние като коалиционен партньор, който се съобразява с мнението на други партии в коалицията, подкрепихме тези решения", разясни позицията си той.

ДСБ се объркали

Лидерът на ДСБ Радан Кънев обяви, че депутатите са се объркали при гласуване на поправката, с която се ограничава гласуването в чужбина. Текстът бил неясно прочетен и до последно законодателите си мислели, че промяната засяга само страните извън ЕС и Северна Америка. "Грешката" ще бъде поправена с нов законопроект веднага след като бъде гласуван целият Изборен кодекс. Кънев твърди, че голяма част от депутатите от ГЕРБ са готови да се включат. Цветан Цветанов обаче коментира, че такъв вариант не е обсъждан.

Премиерът на среща със Симеонов за кодекса

Премиерът Бойко Борисов се появи изненадващо сутринта в парламента. Повод за визитата му са промените в Изборния кодекс, които депутатите приемат на второ четене. На срещата в стаята на председателя на НС Цецка Цачева се събраха Борисов, шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и съпредседателят на ПФ Валери Симеонов. Именно Симеонов е инициаторът на разговорите.

"Валери Симеонов се обади сутринта с нашата група да се видим", разкри самият Борисов на тръгване от парламента. По-късно стана ясно, че патриотите са настояли да разберат от премиера как ще продължи приемането на Изборния кодекс и какво ще правят с недоволството на Реформаторския блок. Симеонов е поставил въпроса за предложението на ПФ зад граница да се гласува само в дипломатическите и консулските представителства и е поискал гаранции, че това ще бъде прието. Само час след края на срещата с Борисов мнозинството в пленарна зала одобри желанието на фронта. Премиерът обаче е изразил недоволство, че ГЕРБ променя цялата отговорност за промените в изборните правила, въпреки че всички спорни промени са предложения на коалиционните му партньори.

Онлайн вот още наесен

Електронното гласуване може да бъде въведено експериментално още на президентския вот наесен, обяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Това е един от резултатите от консултацията с Патриотичния фронт. От възможността за онлайн гласуване ще се възползват българите в чужбина.

Според Цветанов експериментът ще даде възможност да се направи анализ, който да доведе до промени в законодателството. Той не изключи още на следващите парламентарни избори дистанционният вот да се зачита като реален. "Ангажимент на правителството е организацията на експерименталното гласуване, парламентът ще даде законодателните рамки", уточни Цветанов.

"Ние много ясно сме изразили принципната си позиция, че сме "за" електронното гласуване, но то трябва да бъде реализирано, когато се даде пълната гаранция, че технически може да бъде изпълнено", категоричен бе той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай