Борисов: Винаги съм бил против задължителния вот

Борисов: Винаги съм бил против задължителния вот | StandartNews.com

Винаги съм казвал, че съм против задължителното гласуване, но то първо мина в референдум и заради това трябваше да се промени и Изборния кодекс. Това обяви премиерът Бойко Борисов в Шумен, където присъства на откриването на обновената съдебна сграда. 

"Промените в Изборния кодекс бяха коментирани дълго и широко в парламента - няколко предложения имаше на Патриотичния фронт, разговаряха с мен сутринта и ние като коалиционен партньор, който се съобразява с мнението на други партии в коалицията, подкрепихме тези решения", разясни позицията си Борисов. 

"Не прехвърлям вината върху другите партии затова всяка една трябва да си носи отговорност за задачите. Аз съм против задължителното гласуване, но партията трябваше да участва в НС в това гласуване", заяви премиерът.

За спирките и обществената поръчка: ГЕРБ и Фандъкова не носят отговорност

И допълни: "Сега, вече с подадени оставки, всеки един от тях може да отива и да си защитава тезата дали е виновен или не е. Но партията и кметът на София Йорданка Фандъкова не носят отговорност за техните действия", засегна Борисов  и актуалната за деня тема. Става въпрос за скандала с обществената поръчка за спирки на градския транспорт в София - заради него Борисов поиска  оставката на депутатката от ГЕРБ Ирена Коцева и на заместник-кмета по транспорта Любомир Христов. 

"Аз сутринта говорих с г-жа Фандъкова първо. Тя беше в Амстердам. И мнението ни беше, че трябва да се отстрани незабавно зам.-кмета. То не е и първия сигнал за него". Така премиерът отговори на въпрос дали той е поискал оставките, които бяха хвърлени днес.

"В парламента аз лично поисках от г-жа Ирена Коцева да си подаде оставката, защото е недопустимо когато ние предлагаме за събота и неделя данък върху служебни коли, върху коли на бизнеса, които не са си платили данък, зам.-кметът да отива в Самоков на гости със служебен автомобил. Това е недопустимо за мен и затова санкциите са възможно най-тежки", каза още Борисов.

Премиерът ще се срещне с българските превозвачи

Министър-председателят коментира и блокадата, която българските превозвачи готвят на границата за Великден. "Заделил съм си време и ще ги поканя, ще видя кога ще бъде, зависи от времето. От една страната превозвачите са прави. 45 дена гръцките фермери се гавреха с българските шофьори и мисля, че вие много на дълго и на широко всеки ден показахте на какви нечовешки условия нашите шофьори стояха по границата. Тогава нито комисията се намеси, както настоявахте всеки ден. Накрая стигнахме до там да мина оттатък границата при протестиращите и да им кажа, че това безобразие няма да продължава. Явно много им е прекипяло и още ги държи - превозвачите, защото действително, унизителни бяха действията на гръцките фермери", припомни премиерът.

И продължи: "По-унизителното е, че вече 10 години го правят. В същото време, никак не съм привърженик на такива действия - да се отговаря по този начин на една такава провокация. Бих се срещнал с тях, бих ги помолил това да не го правят, бих търсил инициатива и гръцкото правителство - да станем гарант и те, и ние. Искам и гръцкият премиер Алексис Ципрас да поеме ангажимент - януари, ако затворят по този начин границата, да прати жандармерия и да разчисти пътищата". 

"Разбирам ги, но ще потърсим начин да отговорим по европейски на неевропейските им действия", заключи Борисов.

Шуменска връзка в печатницата за фалшиво евро

"Доста добра операция направиха служителите на ДАНС и прокуратурата. Не може да не направим и връзка с един от издирваните, който е от Шумен – с влязла сила в присъда. С влязла в сила, осъден, но по старата схема е избягал. Засечени са милиони фалшиви евра", заяви Борисов. Похвалата му  към службите идва след акция в село Деляновци, където органите на реда заловиха група,  изработвала банкноти по 100 евро. "Става въпрос за милиони евра", отбеляза Борисов и добави, че Европол са много доволни от нашата работа, защото банкнотите са били предназначени за Испания. Както вече стана ясно ДАНС и МВРразбиха печатница за фалшиви пари, която е бълвала банкноти по 100 евро, съобщи Нова телевизия.

Над 2.5 млн. фалшиви евро са били открити в къща в селото. Задържани са и трима души на възраст между 30 и 40 години. Операцията е била ръководена от Окръжна прокуратура-Плевен.

За бандата фалшификатори информация е постъпила по линия на Интерпол, които засекли подготовка на сделка за пласиране на евробанкноти в Испания. ДАНС и МВР са атакували 3 адреса в селата Левски, Козар Белене и Деляновци. Цялата печатница и фалшивите банкноти обаче били единствено в последното.

В Шумен премиерът откри обновената сграда на Административен съд - Шумен. "Моето отношение към съдиите и към прокурорите се вижда от това, което можем да предоставим като правителство, не само като заплати, но и като сграден фонд и условия за работа", заяви той на церемонията.

Министър-председателят благодари на шефа на съде Кремена Борисова за положените услилия по обновената сграда. Борисов  посочи, че в края на годината с нова сграда официално ще се сдобие и софийския съд - за него е отредено така нереченото военно НДК. „Една великолепна сграда за съдии, прокурори и следователи, за десетки милиони левове", изтъкна Борисов.

8 млн. лв. за мини "Арена-Армеец" под Илчов баир

Обещал съм да отпусна 8 млн. лв. за изграждане на нова спортна зала в Шумен. Министър-председателят припомни, че вече са отпуснали 500 хил. лева за подготовка и почистване на терена на бившите казарми, където ще бъде изградена спортната зала. „В цяла България, където и да отида, хората искат днес да се случи всичко, а това, че 25 години не се е случвало, много бързо забравят", отбеляза Борисов.

На въпрос дали през тази година ще бъдат отпуснати пари за изграждането на дом за стари хора в Шумен той обясни, че сега ще има пари за спортната зала, а в следващия бюджет ще настоява да се осигури и финансиране за построяването на дома за стари хора.

„Искам всичко да стане веднага, но нали чувате, че асфалт не се яде, обаче там, където се инвестират пари в инфраструктура, това води до нови инвестиции, работни места и подем на икономиката. Разбира се и за старите хора ще направим това. За възрастните хора, за всеки празник и вече четири пъти подред осигуряваме пари. Парите им вече са в сметките за Великденските надбавки. Над 220 милиона лева са това", каза още премиерът Бойко Борисов.

 В началото на церемонията бе отслужен водосвет за здраве от отец Димитър. Сред официалните гости на събитието са председателят на ВАС Георги Колев, министърът на правосъдието Екатерина Захариева, представители на Висшия съдебен съвет, председатели на административни съдилища в Република България, кметът на Община Шумен Любомир Христов, областният управител Донка Иванова.

Правосъдният министър Екатерина Захариева коментира по време на събитието, че най-добре съдът ще покаже независимостта си чрез бързи, мотивирани и справедливи актове. По думите ѝ, данните за българското административно правосъдие по отношение на бързината на правораздаването втора поредна година е под 200 дни, което нарежда България и българското административно правосъдие в топ 3 на държавите членки на ЕС, предаде Фокус.

„Сградата на Административния съд в Шумен е закупена през 2011 година от българското правителство първият кабинет на ГЕРБ за 2,6 млн. лв. От 2015 година са отпуснати средства в бюджета на Министерството на правосъдието в размер на 1,1 млн. лв за ремонта ѝ", обясни Захариева. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай