Бунт срещу Нинова! Стотици се подписаха за отстраняването й

272 знакови социалисти се подписаха под Предложение за предсрочно прекратяване мандата на Корнелия Нинова

Бунт срещу Нинова! Стотици се подписаха за отстраняването й | StandartNews.com

272 знакови социалисти се подписаха под Предложение за предсрочно прекратяване мандата на Корнелия Нинова като председател на БСП. Това става ясно от разпространено от тях съобщение до медиите.

В позицията се казва още, че проведеното на 11 февруари заседание на 50-я Конгрес на БСП бе пример за политическа манипулация, фалшификация, натиск и полицейщина от страна на ръководството на партията, начело с Корнелия Нинова.

В навечерието на Конгреса противоуставно бяха подменени ключови комисии на Конгреса, както и преброителите, бяха подменени над 60 делегати, а социалисти, известни със своята критична позиция към председателката К. Нинова бяха заплашени с изключване „ан блок“ от БСП без мотиви и аргументи.

До паркинга на НДК и залата на Конгреса по „правилата“ на полицейщината по най-груб начин не бяха допускани делегати и гости на форума, бе наложен казармен модел. Това поведение на организаторите на Конгреса унизи достойнството на социалистите и демократичния ред в партията, в който ръководна сила се оказаха не решенията на партийните органи, а охраната, снабдена със снимки на неудобните на К. Нинова социалисти и указание да не бъдат допуснати до залата на заседанието. Конгреса на БСП се започна като политико-криминален трилър и завърши като евтин фарс – с полупразна зала и липса на кворум.

Въпреки казармените условия и грубото погазване на Устава от страна на К. Нинова и приближените й, 272 делегати на 50-ия Конгрес се подписаха под Предложение за Решение за предсрочно прекратяване мандата на К. Нинова като председател на БСП. В подписката се изтъкват редица мотиви, но основните са: серията от тежки изборни загуби, безпрецедентната организационна и идейна криза, до която К. Нинова доведе БСП, обезличаването на колективните органи, потъпкването на вътрешнопартийната демокрация, срамното пето място сред политическите сили и унищожителните за БСП коалиции с десни партии.

Сред подписалите са делегати от всички региони на страната, знакови социалисти, кметове, бивши и настоящи депутати, министри и евродепутати. Своят подпис за отстраняване на К. Нинова от председателския пост сложи и бившият председател на БСП, премиер на Република България и президент на ПЕС с три мандата евродепутата Сергей Станишев.

Валери Жаблянов направи опит да обяви пред Конгреса за събраната подписка, но не беше допуснат до микрофона, а водещият заседанието отказа да приеме подписката.

Към съобщението авторите му са добавили и приложение с подробности за предложението до делегатите на 50 Конгрес на БСП за прекратяване на мандата на Нинова като председател на БСП:

До делегатите на  50-ия конгрес на БСП

До Ръководството на 50-ия конгрес на БСП

ПРЕДЛОЖЕНИЕ

От делегати на 50-ия конгрес на БСП:

• За предсрочно прекратяване на мандата на Корнелия Нинова като председател на БСП и избор на временно ръководство на БСП

МОТИВИ:

• Обединени от грижата за бъдещето на БСП и връщането на политическото доверие на левите хора в нея за превръщането й във водеща политическа сила, достойна за своята 131-годишна история,  предлагаме Заседанието на 50-ия конгрес на БСП да приеме предсрочното прекратяване на мандата на Корнелия Нинова като председател на БСП.

• Под ръководството на Корнелия Нинова за 6 години БСП от водеща политическа сила се превърна в пета парламентарна партия. От близо милион гласа и алтернатива на ГЕРБ - днес има минимално политическо значение. Влезе в безпринципна коалиция с десни, антикомунистически, русофобски партии като ПП и ДБ, а съвсем наскоро показа готовност за коалиция с  ГЕРБ-СДС и ДПС.

• Под ръководството на Нинова БСП се обезличи като социалистическа партия. Много партийни членове си задават въпроса: социалистическа ли е БСП? Защото БСП днес не може да отговори на фундаменталния въпрос: От чие име и в чия полза прави своята политика! Загубата на идейност не може да се прикрие зад лява фразеология и отделни социални мерки. Реалността е, че БСП е изправена пред тежката организационна, идейна и кадрова криза.

• Под ръководството на Нинова в БСП трайно се настани едноличен и команден стил на управление, систематично се ликвидираха вътрешнопартийната демокрация и свободният дебат, обезличени и лишени от своята уставна роля са всички структури – от ОПО до Националния съвет и Изпълнителното бюро. Заради личните амбиции на председателя и обкръжението й, в БСП бяха издълбани тежки разделителни линии, бяха изгонени или изолирани от партията достойни социалисти. Стимулира се личната преданост, а обещанията за постове изместиха политическия дебат и идеологическата чистота. Всеки несъгласен с това става неудобен, което за демократична партия е път за никъде! Бяха наказани и изключени членове на НС и делегати на Конгреса от София, Пловдив, Видин, Харманли, Симеоновград и др.

• Под ръководството на Нинова БСП изпадна в изолация, капсулира се и губи доверието на лявомислещите хора в най-бедната държава - членка на Европейския съюз. Ръководството отвори фронтове срещу всички в/и извън  партията – млади, ветерани, местни структури, лявата интелигенция, обществени формации, президента Радев и вицепрезидента Йотова. Губи доверие сред всички социални групи и региони, включително и сред най-верните избиратели. Особено тревожно е състоянието на доверието в БСП сред младите и активните поколения. БСП отдавна не е политическият съюзник на бедните и онеправданите, на малкия семейния бизнес, на синдикатите и кооперациите.

• Под ръководството на Нинова многократно бяха погазвани Уставът и основните правила в партията. Един от примерите за това е оставката на Нинова, подадена в края на 2021 г., която умишлено не бе констатирана от Конгреса, което води след себе си тежки уставни и морални последици.

• С Нинова начело, БСП върви необратимо към идейна, организационна, кадрова, морална и електорална катастрофа, която само ние, делегатите на Конгреса, можем да предотвратим, за да спасим и възродим партията на българските социалисти. В БСП е време за промени и време за единение!

Временното ръководство, което предлагаме да изберем днес се задължава да осъществи промени в партията, да я обедини и мобилизира за достойно представяне на изборите за 49-о народно събрание и за местна власт през 2023 г. и да стартира уставна процедура за избор на нови председател и ръководни органи.

В тази връзка заседанието на 50-ия конгрес на БСП

РЕШИ:

Предсрочно прекратява мандата на Корнелия Нинова като председател на БСП и избира временно ръководство на БСП.

София, 11 февруари 2023 г.

Делегати на 50-ия конгрес на БСП:

272 подписа

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай