БСП-Разград иска изключване на Кутев и Дъбов

БСП-Разград иска изключване на Кутев и Дъбов | StandartNews.com

Разград. Извънреден конгрес на БСП за отстраняването на Димитър Дъбов, Антон Кутев, Катя Николова и Евгени Узунов иска Общинския съвет на БСП - Разград с декларация за парламентарните избори, изпратена до председателя Михаил Миков, цитирана от "Фокус". 

Разградските социалисти оценяват изборите на 5 октомври като най-тежка загуба на БСП на избори за Народно събрание. "За социалистите от Разград загубата е още по-тежка, тъй като нашата организация е единствената в страната, печелила 7 последователни избора за кмет на община. В същото време губим няколко последователни национални избори", заявяват те.

От БСП - Разград, считат, че основна причина за това са повтарящи се грешки на националното ръководство, което е превърнало задкулисието, интригата, високомерието в своя постоянна политика и поведение. "Угодническото и сервилно поведение пред политическите ни партньори и опоненти и безпринципната колаборация с икономическите и финансови групировки в много случаи имаха една цел - извличане на лични изгоди и задоволяване на корпоративни интереси на голяма част от водачите на нашата партия. Често срещано явление станаха фасадното говорене, обругаването на хората с различно мнение от това на централното ръководство. Това в голяма степен допринесе за резултата на изборите на 5 октомври", се посочва в декларацията.

Според социалистите до резултата се е стигнало след поредица от други грешки, поставяйки на първо място продължилото с години обезличаване на партията, лекомисленото и неусетно загубване на лявата идентичност, объркването на привържениците им и на тях самите с неясните, мъгляви и неконкретни програми и послания. "Грешка е непремерената и определено сервилна коалиционна политика, в която не съумяхме да покажем характер и да отстояваме ясни правила. Слабостта винаги се наказва", заявяват от БСП - Разград.

Те определят като грешка и прекомерното и неудачно формиране на гражданската квота, която с много малки изключения не изиграва ролята си да привлича широка подкрепа, както и липсата на сетива за спецификата на отделните региони и пренебрежителното нежелание тя да бъде обсъдена.
"Грешка е неглижиране на ролята, влиянието и възможностите на нашите представители в местната власт. Техният безспорен капацитет и авторитет сред местната общност е неоправдано пренебрегван. С още по-голяма сила това важи за смесените региони, където понякога те са единственият властови ресурс за провеждане на лява политика", заявяват от те.

"Грешка е, че допуснахме образуването и търпимостта към партийни клики и кръгове, обсебили всичко в партията - политики, човешки и финансови ресурси, влияния и идеологии", обясняват те.

За да съхранят надеждите за възстановяване и водени от убеждението, че е необходимо ситуацията да се промени, от БСП - Разград предлагат три стъпки – провеждане на извънреден конгрес на БСП, предшестван от пълен цикъл отчети и избори, в отчетно-изборната кампания да не се допусне участието на всички ръководни кадри, които всеизвестно са опорочавали най-високия форум на партията с апаратни хватки и са го правили непочтен и предрешен, като заместник-председателите Димитър Дъбов и Евгени Узунов и секретарите Катя Николова и Антон Кутев. От БСП – Разград, приветстват куража на председателя Михаил Миков да поеме лидерството на партията и очакват от него воля и решимост за извеждането й от кризата и възвръщане на позициите й на водеща политическа сила, за което ще получи подкрепата на разградските социалисти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай