БСП валат в София, ГЕРБ взе 19 района (ОБЗОР)

БСП валат в София, ГЕРБ взе 19 района (ОБЗОР) | StandartNews.com

"Червените" кандидати съкрушени на балотажа

Четирима реформатори и независим бивш седесар сред победителите

Вторият тур на кметските избори в София не поднесе някакви особени изненади. От 16-те района, където се проведоха балотажи, ГЕРБ спечели 11, Реформаторският блок - четири, а "Кремиковци" се сдоби с независим управник. Нито един от стигналите до втори рунд претенденти на БСП не успя да се пребори за кметското място. Така за пръв път от 25 години левицата няма нито един районен кмет в столицата.

На първия тур ГЕРБ победи във "Възраждане", "Надежда", "Панчарево", "Подуяне", "Люлин", "Връбница", "Овча купел" и "Банкя". Така с победите на балотажа управляваните от ГЕРБ столични райони станаха 19 от общо 24. Вторият рунд на местния вот в София мина при голяма апатия от страна на избирателите, но интриги за крайния резултат не липсваха.
В "Изгрев" Цветомир Жеков от ГЕРБ спечели с 54% срещу Филип Симеонов от Реформаторски блок
В община "Искър" човекът на Бойко Борисов - Ивайло Цеков, се наложи над левия Борис Цветков с 58 на сто. Със същият резултат в "Лозенец" управляващите спечелиха в лицето на Любомир Дреков срещу коалиционния партньор от РБ Богдан Николов. Още по-убедителна бе победата в "Младост" на Цвета Авджиева от ГЕРБ /62% / срещу червения Стефан Стефанов.
В "Красно село" обаче гербаджията Пламен Църноречки загуби срещу реформатора Христо Апостолов, който успя да привлече 53 на сто от избирателите. За сметка на това, в традиционно червения район "Нови Искър" БСП не успя да стигне дори до балотаж. Там ГЕРБ също победи, като Даниела Райчева получи доверието на 56 процента от гласувалите срещу претендента от РБ Владислав Владимиров.

И в "Слатина" Наталия Стоянова от ГЕРБ спечели "дамското дерби" с 55% срещу Богдана Станоева от Реформаторите. Приблизително същият резултат - 57 на сто, се получи и в "Студентски" в полза на Димитър Дилчев от партията на Бойко Борисов срещу реформатора Божидар Василев. За сметка на това обаче във "Витоша" победата на коалиционните партньори бе категорична - Теодор Петков от РБ взе респектиращите 65 на сто против опонента си Валери Йорданов. Почти същият резултат се получи и при другия женски двубой - в община "Средец", където Вергиния Стоянова от ГЕРБ загуби от Мария Ачкова от РБ, която обра точно две трети от вота или 67%.

Макар и не толкова убедително, в "Оборище" реформаторът Васил Цолов се наложи с 55 на сто срещу Йорданка Фикирлийска от управляващата партия.

БСП претърпя особено тежко поражение в община "Илинден", където Иван Божилов от ГЕРБ събра 64 на сто от гласувалите срещу Данислав Николов.

Съкрушителна бе и победата на управляващите в "Сердика", където Тодор Кръстев взе 67% от гласовете за сметка на съименника си от РБ Тодор Стефанов.

В "Красна поляна" състезанието бе малко по-оспорвано, но в крайна сметка Иван Чакъров от ГЕРБ се наложи с 54% срещу реформатора Стоян Танев. Тежка беше и надпреварата в "Триадица", където Николай Терзиев (ГЕРБ) все пак спечели доверието на 52 на сто от гласувалите срещу опонента си от РБ Димитър Божилов.
И както се очакваше в "Кремиковци" независимият досегашен кмет и бивш шеф на СДС-София Ивайло Панев запази стола си с 58 на сто срещу кандидата на ГЕРБ Валентина Присова.

Константин Събчев

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай