БСП са против ГЕРБ да участва в паралелното преброяване

БСП са против ГЕРБ да участва в паралелното преброяване | StandartNews.com

ГЕРБ иска да участва в паралелното преброяване, за да предотврати "евентуално непризнаване на изборите". Това пише в отворено писмо Кристиан Вигенин, секретар на НС на БСП. 

Левицата се обяви срещу желанието на партията на Бойко Борисов да се включи в паралелното преброяване. Няколко опозиционни на ГЕРБ формации решиха да наемат австрийска фирма, която да брои с мотива, че мнозинството на бившите управляващи в избирателните комисии е предпоставка за манипулация на вота. Впоследствие Бойко Борисов обяви, че ГЕРБ също иска да се включи, защото също иска честни избори.

От БСП уточняват, че между партиите, които подкрепят идеята има принципни различия. Според представителите на партията, БСП, ДПС, ДСБ, "Атака" и "Движение България на гражданите" желаят да участват в инициативата за да гарантират, че ще отразят реално подадените гласове. От ГЕРБ обаче искали този вид преброяване, за да предотвратят "евентуално непризнаване на изборите".

"Партия ГЕРБ пропусна много възможности да се докаже като демократична партия, загрижена за честността на вота. Тези възможности бяха свързани с приемането на Изборния кодекс и отхвърлените предложения на опозицията, както и невъведените препоръки на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. След това много възможности бяха пропуснати в решенията на контролираната персонално от Фидосова и Цветанов квота на ГЕРБ, доминираща в ЦИК", пише още в писмото на партията.

Един от мотивите на червените да не участват в паралелното преброяване, е пълния контрол на ГЕРБ над Районните избирателни комисии. В писмото им пише още, че областните областните управители и директорите на Областни дирекции на МВР са под ръководство на Цветан Цветанов.  

ОТ БСП са категорични, че ГЕРБ може да промени политиката си и десет дена преди изборите да допринесе за свободен и честен вот. В писмото на партията пише, че това може да стане, ако ГЕРБ изпълнят няколко условия. Да бъде отстранен Цветан Цветанов от поста ръководител на Предизборния щаб на ГЕРБ, спиране на незабавното купуване и подготовка на купуване на гласове, спиране на натиска върху служителите в държавната администрация да гласуват за ГЕРБ, са само част от исканията, които БСП отправя към опонентите си за честни избори.

"Ако всичко това се случи, готови сме да приветстваме усилието, макар и безкрайно закъсняло, на партия ГЕРБ да стане част от привързаните към ценностите на демокрацията партии. В същото време изразяваме безпокойство от факта, че свързаният с ГЕРБ проф. Константинов, бивш председател, а сега член на борда на преброителя Информационно обслужване, вече заяви, че ще има разминаване между официалните резултати от ЦИК и от пълното паралелно преброяване. Това засилва съмненията за планирани фалшификации, които принудиха полярни по своята идеология партии да обединят своите усилия, за да защитят вота на българските граждани", обясняват още от БСП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай