БСП предложи Янаки Стоилов за зам.-председател на НС

БСП предложи Янаки Стоилов за зам.-председател на НС  | StandartNews.com

София. Изпълнителното бюро предложи нашата кандидатура за зам.-председател на Народното събрание да бъде Янаки Стоилов. Това заяви говорителят на Изпълнителното бюро на БСП Атанас Мерджанов след пленума на партията, цитиран от "Фокус". 

Михаил Миков ще бъде председател на ПГ на "БСП лява България", каза още Мерджанов и изтъкна, че за заместник-председатели са избрани Ангел Найденов, Корнелия Нинова и самия той, а за секретари Жельо Бойчев, Кристиан Вигенин и Чавдар Георгиев.

Михаил Миков е информирал членовете на съвета за проведените разговори с Бойко Борисов и резултатите от участието на социалистите в консултациите на ГЕРБ за съставяне на ново правителство.

„Беше взето решение за съкращаване на щата с 8% на БСП. Предложението беше прието с един глас против и въздържали се", каза още Мерджанов и добави, че до края на годината ще бъдат приети и други форми за преструктуриране на щата на „Позитано".

„Въпреки свръхочакванията за бурен пленум, заседанието приключи в дисциплиниран дух", обясни Мерджанов.

БСП очаква с нетърпение утрешното заседание на Народното събрание, каза още Мерджанов и уточни, че заседанието на ПГ на "БСП лява България" ще бъде от 11 часа утре. БСП няма да участват с кандидатура за председател на Народното събрание, тъй като това е право на ГЕРБ.

Отказът на Миков за председател на НС е по-скоро проява на осъзнаване на невъзможността по такъв начин да бъде осъществена бленуваната широка коалиция, която не надвишава числото 123, каза още Мерджанов след края на пленума.

„Съвсем друга би била ситуацията, ако пропорцията беше различна", допълни той. „Бих се отнесъл малко по-прецизно към поканата за оглавяване на 43 НС, това е повърхностен поглед. Освен това, ако някой е предполагал, че БСП толкова лесно би била склонена да споделя политическа отговорност, жестоко се заблуждава", продължи той.

„БСП се отнася изключително отговорно към създалата се ситуация и отговаря изключително конструктивно", каза още Мерджанов и уточни, че БСП ще продължи да участва във всякакви формации за разговори, но ще остане в опозиция за новия парламент.

Твърденията, че от Брюксел се оказва натиск за съставяне на широка коалиция, се преекспонират, смята Мерджанов. „Ние сме самостоятелна държава и преди всички отчитането на националните особености, са водещи. Ако за другите не важи, в БСП важи в най-голяма степен", добави той.

„Опозиция с 39 представители не ни дава основание да претендираме дори за правителство, ако ни бъде връчен мандата", каза още Атанас Мерджанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай