БСП и ДПС в спор за данък "богатство"

БСП и ДПС в спор за данък  "богатство" | StandartNews.com

София. Водени са неофициални разговори между БСП и ДПС за въвеждане на данък "богатство". Това разкри соцдепутатът Румен Гечев днес. "Тепърва ще дискутираме темата и в по-тесен, експертен състав, преди да подложим предложението на гласуване в парламента", каза още той пред bTV.

По-рано през деня шефът на бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев (ДПС) предупреди, че в ДПС не са съгласни с прогресивното данъчно облагане. В програмата на ДПС няма такова изискване, каза Цонев. И уточни, че е нормално социалистите да припомнят своята програма, но това няма как да стане без подкрепата на неговата партия. "Такава стъпка няма да бъде предприета, това го разисквахме още по програмата на програмния кабинет и още тогава се изяснихме, че не се предвижда увеличаване на преките данъци", заяви Цонев.

"Както в БСП, така и в ДПС има различни мнения по въпроса за прогресивното данъчно облагане, но темата не е политическа, а рационална", каза по-късно Гечев. В полза на прогресивния данък той изтъкна, че в повечето страни по света е така. Според икономиста през 2015 година страната ни може да направи заявка за влизане в еврозоната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай