Четвъртък,

БСП-София: Пореден провал с приема в забавачки

От: СТАНДАРТ -
БСП-София: Пореден провал с приема в забавачки
A
A
A

Вчера станахме свидетели на поредния провал с приема в общински детски завадения в София, който е запазена марка и емблема на почти 15-годишното управление на ГЕРБ в столицата. Това се казва в позиция на групата на „БСП за България“ в СОС. .

„Тази година, след първото класиране, 10 252 деца не намериха място в ясла или детска градина. С 2 341 повече от миналата година. Тази тенденция за увеличаване на броя на неприетите малчугани е много тревожна. Тя говори, че освен хроничното несправяне, е налице и задълбочаване на проблема, който датира от 2008 г. Тогава заради фалстарта на онлайн записването за детски градини г-жа Фандъкова подаде оставка като заместник-кмет по образованието“, се казва в позицията на столичните социалисти.

От БСП – София отбелязват, че картината на предучилищното образование в столицата показва, че грижата за децата и подпомагането на младите родители не е приоритет в работата на кмета Фандъкова и нейния екип. Нещо повече – това е пример както за безхаберие, така и за умишлено неглижиране на тревожните измерения на демографската криза в България и в частност в нейната столица.

„Всяка година ставаме свидетели на шумното оповестяване от страна на управляващите Столична община, че ще се построят нови 10 детски заведения, но в крайна сметка на практика се оказва, че те са не повече от 1 – 2. Това е показателно за липсата на добра воля за слагането на край на сагата с недостатъчния брой места в детските градини и ясли“, категорични са общинските съветници от БСП.

По думите им неведнъж представители на администрацията на СО са заявявали, че местата в детските заведения, спрямо общия брой на децата, отговаря на европейските стандарти. И по тази причина не се полагат усилия за преодоляване на недостига.

„Подобно отношение към една от най-важните социални политики – грижата за подрастващите, е цинично и безотговорно“, категорични са социалистите.

„Ето защо управляващите от ГЕРБ в София дължат обяснение защо не осигуряват равен достъп до предучилищно образование на децата на родителите, които са данъкоплатци в столицата. И дали това не е тяхна целенасочена политика – да оставят с години хиляди деца на софиянци далече от тази социална услуга. А отговорността за всичко това е на кмета Йорданка Фандъкова“, считат от БСП - София.

„Ние, общинските съветници от БСП, апелираме Столична община незабавно да предприеме необходимите действия, още от тази година, да компенсира финансово родителите, за чийто деца няма места в общинските детски ясли, по аналогия на приетото от Народното събрание решение за компенсации на родителите на неприетите деца в детска градина“, предлагат в позицията си общинските съветници от „БСП за България“.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички