БСП се надява да победи на евровота

Призовавам хората да гласуват и да не подценяват тези избори, заяви Корнелия Нинова

БСП се надява да победи на евровота | StandartNews.com

Евровотът може да сложи началото на промяната в България, затова призовавам хората да гласуват и да не подценяват тези избори, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред репортери след регистрацията в ЦИК на „БСП за България“ за изборите за Европейски парламент.

“Внесохме 6000 подписа, получихме шести номер във входящия регистър. Бихме искали да се обърнем към всички българи и тук и в чужбина: гласувайте. Европа не е нещо далечно и незначимо. Много е важно какви хора ще изпратим там. Не просто да получават високи заплати, а да защитават българския интерес. От това зависи дали и Европа ще бъде важна за всеки българин. От това зависи дали ще има инвестиции и работни места за вас. Зависи дали ще има минимална европейска пенсия и минимална европейска заплата, дали ще има младежки план за младежка гаранция за децата, да дишаме чист въздух, да ядем чиста храна без двойни стандарти, чиста вода. Да плащаме по-ниски сметки, ако развием и защитим нашите интереси за ядрена енергетика и газопреносна мрежа. Тези избори са изключително важни, не ги подценявайте“, заяви Нинова. Тя призова хората да гласуват, за която партия са преценили, но да бъдат активни.

По думите й евровотът е важен, защото могат да сложат началото на промяната в България. „Не просто една партия да си тръгне и друга седне във властта и да продължи постарому. Може да започне промяната на модела в последните 30 години. Това зависи от вашата активност. Една партия не можем да се справим сами. Това е голяма задача за цялото българско общество. Ако го желаете, имате възможност да сложим началото на 26 май“, допълни Нинова.

Премиерът си измисля внушения, когато няма аргументи по сериозната тема за размерите на корупцията, обхванала всички нива на управлението на страната, каза Нинова във връзка с КСНС и коментара на премиера Бойко Борисов и във връзка с твърденията му, че предложената от президента декларация е била предизборен подарък за БСП.

„Антикорупционният закон, който предложихме и вчера не е нов. Точно преди една година ние водихме тази дискусия. И тогава, и сега оставаме на същото мнение, че трябва различните власти: президентска институция, изпълнителна и законодателна заедно да имат своите представители там, за да има и взаимен контрол на институциите. Това е принципен и конституционен въпрос. Днес мнозинството в парламента е на ГЕРБ, президент е Румен Радев, утре може ситуацията да е различна. Въпросът е принципен, който и да е на тези места да има взаимно възпиране и разделение на властите, а не едни управляващи да си назначават хората, които да ги управляват. Виждате, че този модел на антикорупционен закон вече даде своите дефекти. Пламен Георгиев, назначен от Цветанов трябва да проверява Цветанов, след като самият Пламен Георгиев е в конфликт“, допълни лидерът на БСП.

Управляващите променят условията, на които трябва да отговаря председателят на КПКОНПИ, защото го правят за специален човек, предупреди Корнелия Нинова. На въпрос дали БСП ще влезе в Народното събрание за отстраняването на Пламен Георгиев от КПКОНПИ, Нинова посочи, че това няма да се случи.

„Мнозинството избра Пламен Георгиев и тогава гласувахме против, гласувахме против. Имахме аргументи, не ни чуха, избраха си го. Сега им предлагаме да си го сменят. Вместо това пристъпват към поредната грешна стъпка. Променят закона за КОНПИ, като променят условията, на които трябва да отговаря председателя, защото го правят отново за специален човек. За пореден път законите в България, които правят ГЕРБ, са за специални хора“, допълни Нинова. На въпрос кой трябва да назначава председателя на КПКОНПИ, Нинова посочи, че от една година твърдят, че това трябва да е президентът, който и да е той. „Ние не приемаме закон за един президент и за едно Народно събрание. Те приемат по три-четири промени правят за една година. Ние искаме твърдо и постоянно законодателство“, допълни лидерът на БСП.

Нинова изтъкна, че няма защитени априори лица. „И президентът го каза – от президент, премиер, кметове, общински съветници, всички сме равни пред закона. Нека институциите в България да прилагат законите еднакво към всички ни, независимо от политическата ни принадлежност и длъжностите, които заемаме“, допълни Нинова.

Проверка трябва да има и за Валери Жаблянов, но ние не сме във властта, а при ГЕРБ става дума за търговия с влияние, докато управляват, каза Нинова.

Попитана дали БСП ще се произнесе по проверката на Валери Жаблянов, Нинова отговори: „Днес на Изпълнително бюро обсъдихме този случай. И ви моля да правим разлика. Разбира се, за всеки трябва да има проверка, включително и за Валери Жаблянов. Той е готов да съдейства. Нека органите да стигнат докрай, до истината при проверката за него. Огромната разлика в този случай и случаите в ГЕРБ е, че те са придобили тези апартаменти, възползвайки се от властта. Става въпрос за търговия с влияние. Докато управляват променят закони за определена фирма, която им връща апартаменти. Докато управляват и са в позиция на силата, пускат жалби срещу определена фирма, за да я притискат, изнудват, това му се казва политически рекет. Ние не сме в управлението. Да, проверка трябва да има и за Валери Жаблянов, и истината да се изнесе докрай. Не бъркайте двете неща. Тук говорим за политическа търговия с влияние, докато управляваш“, допълни Нинова.

На въпрос дали думите й, че законът важи за всички важат и за Валери Жаблянов, Нинова заяви, че това важи за всички. „За Валери Жаблянов, за Лозан Панов, който искате замесен в тази ситуация. Чувам днес за заместник-областният управител на София и кметове започват. Законът трябва да важи за всички“, допълни още Нинова.

Попитана дали БСП ще оттегли доверието си от кмета на Чупрене, лидерът на партията посочи, че ще проверят случая и ще видят за какво става дума. “Само прочетох заглавия, идвайки насам, че става въпрос за продажба на земи. Ще го разгледаме и ще ви отговорим“, допълни Нинова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай