БСП готова на жертва в името на нов кабинет

Това стана ясно от думите на социалния министър Георги Гьоков

БСП готова на жертва в името на нов кабинет | StandartNews.com

БСП е готова да изтегли всички свои досегашни министри, за да има ново правителство в сегашния парламент. Това стана ясно от думите на социалния министър Георги Гьоков по NOVA NEWS.

„Склонни сме да оттеглим всички министри, които присъстваха в кабинета, стига да имаме решение, че трябва да направим правителство, и то трябва да работи. Въпреки че колкото и нескромно да звучи, мисля че резултатите са налице и в земеделието, и в туризма, и в икономиката. А за социалната политика - такава социална политика не е имало в предходните 12 години”, заяви той.

Социалистите били склонни на тяхно място да влязат министри, посочени от четирите партии в коалицията, в името на работещ кабинет. По повод предстоящото връчване на трети проучвателен мандат, Гьоков, който е от БСП, каза:

„Няма драма в това на кого ще бъде връчен третият мандат – дали на БСП, дали на ДБ, или на ИТН. Въпросът е да има прагматизъм”. Той посочи, че прагматизъм означава да не се стига до избори, а да се състави работещ кабинет. „Ние ще преговаряме с всички партии в досегашната коалиция. Червените линии са с ДПС и ГЕРБ”, добави Гьоков.

На въпрос какво ще е следващото правителство - технократско, експертно или с ярки политически фигури - отговори:

„Аз бих заложил на ярки политически фигури с експертиза. Имаме различия с ДБ в момента по този въпрос - дали да е чисто експертно, или на политически фигури. Според нас политическите фигури носят отговорност".

По думите му коалициите с ДБ са трудни, защото самите те са с различни идеологии. "В едни нови избори ще имаме все по-сложни преговори, пазарлъци, ако щете", обясни Гьоков.

„Ще увеличим обхвата на енергийните помощи и ще увеличим размера на енергийното подпомагане”, каза още министърът на труда и социалната политика в оставка. Помощта до момента е 104 лв. на месец.

"Ще се вдигне с 20 лева и хората ще получат 100 лева повече за петте месеца, в които се дава помощта", посочи Гьоков. До момента енергийни помощи получават 261-262 хиляди българи. Предстои обхватът да се увеличи до 300-310 хиляди души.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай