Вторник,

Бръмбарите с нов шеф. Подслушването при ББ

От: СТАНДАРТ -
Бръмбарите с нов шеф. Подслушването при ББ
A
A
A

Със заповед на министър-председателя Стефан Янев Бисер Борисов е освободен от длъжността заместник-председател на агенцията и е назначен за председател. Това става с указ на президента Румен Радев по предложение на Министерския съвет.

Предишният шеф на ДАТО Цветан Китов беше уволнен по предложение на служебното правителство. В мотивите за отстраняването му се посочва, че е извършил действия, които накърняват престижа на агенцията, което е основание за прекратяване на правомощията му.

Още в началото на мандата на първото служебно правителство вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че ДАТО, заедно с ДАНС, са подслушвали политици. Това дойде като потвърждение на изказване на съпредседателя на "Демократична България" Атанас Атанасов, че опозиционни политици са били подслушвани във времето около парламентарните избори през април.

По-късно Рашков обяви, че стотици български граждани са били подслушвани със специални разузнавателни средства по искане на специализираната прокуратура и с разрешението на спецсъда.

"Става дума за стотици български граждани, подложени на ограничение на техните права със специални разузнавателни средства. МВР са наблюдавали безучастно и някои служби като ГДБОП, дирекция "Вътрешна сигурност" и ГД "Национална полиция" са изпълнявали функциите на специализиран персонал на специализираната прокуратура. И са извършвали нарушения на закона за класифицирана информация - имената са разнасяни на листчета, които после са били унищожаване. Информацията не е била записвана надлежно както изисква законът", заяви тогава пред депутатите Рашков.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички