Бойко: Молехме за пари Цветан Василев

Експремиерът искал от банкера да спонсорира спорт и църкви

Бойко: Молехме за пари Цветан Василев | StandartNews.com

София. Нееднократно съм се виждал със собственика на Корпоративна търговска банка Цветан Василев, заяви Бойко Борисов. И продължи: "Тогава сме го молили да става спонсор на волейбола, на мотокроса, за Гигинския манастир".

"Както с всички други банкери, с всички бизнесмени и всички, които са искали или имали някаква инвестиционна политикаq и са искали да се срещнат с министър-председателя - това е практика в цял свят", обясни Борисов. И отбеляза, че не се срамува от нито една своя среща и от нищо, което е направил, защото било "винаги в услуга на държавата".

Борисов направи изявлението си в отговор на Лютви Местан, който в интервю за Нова тв призова президента Росен Плевнелиев и лидера на ГЕРБ да кажат дали познават банкера и колко пъти са се срещали с него. Цял ден лидерите на ДПС и ГЕРБ си разменяха реплики чрез медиите.

Самият Местан заяви, че не се познава с Цветан Василев. Не съм имал нито едно ръкостискане с него, каза лидерът на ДПС.

"Чух, че огромна част от публичните средства са били в банката на този човек. Аз питам - кога средствата бяха в неговата банка, при чие управление? Мисля при управлението на г-н Бойко Борисов огромен процент от публичните средства са били там", посочи още Местан по Нова тв.

"Ние заварихме парите в тази банка и ги намалихме с 300 милиона", отговори му в кулоарите на парламента Борисов. И заяви, че било невъзможно Местан да не се познава с Цветан Василев.

"Ако има олигархични кръгове, откога съществуват тези кръгове? Понеже силният акцент на протеста е срещу олигархичните кръгове и понеже протестът започна на втората секунда от учредяването на Народното събрание от избирането на кабинета "Орешарски". Дори предшества избирането на кабинета "Орешарски". Възможно ли е господин Орешарски да е създал тези кръгове, преди още да бъде избран за премиер?", попита Местан от ефира на Нова. И продължи: "Аз не се познавам и с хората от кръга "Капитал" и не знам дали това е олигархичен кръг. Може би имам един-два поздрава, разменени с г-н Прокопиев" (Иво Прокопиев).

Лютви Местан "видимо е изнервен", коментира Борисов. "Не ви изглеждам изнервен, предполагам. Никога не съм бил по-спокоен и от студио, отколкото тази сутрин", не му остана длъжен Местан.

"Ако г-н Пеевски е онова зло, за което го представят сега от ГЕРБ и разгърнаха тази бясна кампания срещу него, би трябвало една от двете тези да не е вярна - или ГЕРБ са се борили със злото, или Пеевски не е олицетворение на злото. Няма как да бъдеш в прегръдка със злото и да се бориш с него", каза още в тв интервюто си Лютви Местан. "Ние в ДПС имаме огромен негативен опит. Почти всички значими фигури в ДПС са ставали жертва на изградени публични образи, за което трябва да търсим вина и в себе си", продължи той. И призова хората да не съдят само по публичния им образ.

"Ние си ценим хората, ние не си предаваме хората. Нашето отношение към Пеевски стъпва на реалната същност на този човек, а не на митологизирания му образ", подчерта лидерът на ДПС. "Ние ценим Пеевски по доверието, което той генерира сред избирателите", каза още Местан и даде за пример Пазарджик и Стара Загора, където движението за първи път реализирало два депутатски мандата, при това без Пеевски да е член на ДПС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай