Боряна Димитрова с тежък анализ. Протестът оголи мините в земеделието

Партийната сглобка е клопка, каза социологът

Боряна Димитрова с тежък анализ. Протестът оголи мините в земеделието | StandartNews.com

Протестът оголи много проблеми в земеделието. Българското общество за тези няколко дни научи повече за земеделския сектор, отколкото години наред. Реалните диспропорции в него оставаха замъглени и скрити от погледа на широката общественост. Това мнение изрази в интервю за БНР социологът от "Алфа рисърч" Боряна Димитрова.

В хода на протеста се осветлиха много съществени проблеми в българския аграрен сектор – концентрацията на земя и субсидии, постепенното изместване на традиционни български сектори, посочи Димитрова.

"В магазина виждаме само резултата, но зад него се крият години наред трупани диспропорции."

Ако диспропорциите, които крият остър социален проблем – обезлюдяването на големи региони, продължат и не бъдат решавани, това могат да бъдат мини, които след няколко месеца отново да се възобновят, докато не бъдат взети по-устойчиви решения за преструктурирането на този традиционен за страната ни сектор, изтъкна Димитрова.

И тези протести бяха потушени с един меморандум за финансова подкрепа, списък на кого колко се дава, допълни тя, като акцентира върху необходимостта от реформи.

Във всеки протест могат да се разчетат множество пластове. Вероятно и тук може да има прочит за политически елемент, особено във взривоопасното му избухване, коментира още Боряна Димитрова в предаването "Преди всички".

"Очевидно към настоящия момент нито водещата коалиция в правителството – ПП-ДБ, нито ГЕРБ, нито ДПС имат интерес от свалянето на това правителство. Нито една от тези три партии, на които се крепи парламентарното мнозинство, няма интерес от събарянето на това правителство.", коментира политическата ситуация у нас Димитрова.

Според нея подкрепящите партньори нямат интерес от това правителството да падне в момента. Може би имат интерес от приятелски огън с оглед на местните избори.

До март правителството ще удържи, тогава ще се състои ротация, смята социологът.

"Тази правителствена сглобка е в много голяма степен партийна клопка, затова виждаме периодично искри.", каза Димитрова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай