Борисов: Не съм готов да си мисля да стана президент

Борисов: Не съм готов да си мисля да стана президент | StandartNews.com

Ако днес са президентските избори, ще възникнат три много по-големи въпроса, защото реалната власт е в кабинета. Първо - кой ще стане премиер, кой ще държи коалицията при това крехко мнозинство в парламента. ГЕРБ е последна грижа на хората, тя има здрави структури, мина и през опозиция, тя ще оцелее. В момента, в който идеш за президент, трябва да забравиш за политически партии. Не съм готов дори да си мисля, че съм готов да ида за президент.

Това обяви премиерът Бойко Борисов в интервю за Нова ТВ. Той коментира и почти сигурната вече номинация на левицата в битката за "Дондуков" 2 ген. Румен Радев. "Приемам всеки кандидат за президент, щом е издигнат и то от цялото ляво, за сериозен опонент на ГЕРБ".

И допълни: "Толкова ми е далеч тази кампания, че не ми идва мисълта за нея в момента. Толкова важни неща има тези дни да решаваме". "В президентската институция не могат да се вземат нито едно от тези решения, за които говоря в момента", аргументира Борисов причината да не мисли за президентското кресло.

"Действително, не знам дали някого го интересува и му се вярва, но цялата ми енергия е насочена да се измъкнем от тези капани от 2006 г., защото АЕЦ "Белене" не е хипотеза вече, тя трябва да се строи по някакъв начин. Европейският ни газов хъб - ние се опарихме много пъти, сами като взимаме решения и подписваме договори, несъгласувани с Брюксел. Затова обърнахме нещата, с ЕК напред", изтъкна министър-председателят.

"За АЕЦ "Белене ще разчитаме на частни инвеститори", припомни Борисов. И подчерта, че  в момента няма проблем с руски самолети, които да доближават възушното ни пространство. "България по отношение на НАТО и ЕС няма алтернатива и колебания. Руският газ в момента минава през натовските държави Турция, Гърция,  Италия,  Холандия и Германия. Когато натовците говорят толкова уверено по тази тема, да имат и това предвид. Ние имаме до 5 хиляди американски войници на година, какво повече да направим", изтъкна премиерът. И допълни:"Защо през натовска Холандия и Германия може да отива руски газ, ние да не сме по-малко европейци. Това е нашият интерес, не завой към Русия".

Премиерът коментира и допинг скандала, който разтресе българската делегация в Рио. Както "Стандарт" писа по-рано, наша атлетка е с положителна проба. "Не си взеха поука. Толкова българи изгоряха - а знаят, че нас ни гледат под лупа", заяви министър-председателят. 

"Трябва да си върнем лиценза за ремонт на самолети", изтъкна още  премиерът Бойко Борисов относно ремонта на българските изтребители в Полша.

„Авионамс" (компанията предлага модернизация на хеликоптери Ми-8 и Ми-17 с военно и гражданско предназначение, хеликоптери Ми-24, както и на редица самолети от типовете Миг, Су и учебните Л39, бел. ред.) е разположена на стотици декари на самата писта на летище „Граф Игнатиево". Работеше се това летище да бъде закрито и да започнем да ремонтираме самолетите и Миг-овете в Полша", каза още той.

И поясни: "Едно толкова прагматично решение да не пращаш самолетите в Полша и да харчиш пари за това и те след това да взимат части от Русия и да ги връщат в Полша и да идват в България да се правят тук. Ние правим всички ремонти, а двигателите се пращат в Русия да се ремонтират, а на българските самолети отиват да се ремонтират в Полша. Ето това се казва глупост!"

Какво още каза премиерът в интервюто си тази сутрин - четете ТУК и ТУК!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай