Чакат ни 500 хил. мигранти, ако Турция стане несигурна държава

Чакат ни 500 хил. мигранти, ако Турция стане несигурна държава | StandartNews.com

Страшно уязвими сме. Какво значи изказването "Ще залеем Европа с бежанци", след като Европа вече е заградена навсякъде с телени огради - демократична Европа. Ще залеем България, това значи. Те няма как да стигнат до Австрия, ще попаднат тук. Навсякъде е оградено. Границата със Сърбия и Македония се пази изключително добре в момента, в Румъния не искат да ходят, всичко е концентрирано в България. 

С тези думи премиерът Бойко Борисов коментира пред Нова ТВ ситуацията с мигрантската вълна и отошенията с Турция, като припомни изказвания на турския президент Ердоган. 

"Възложил съм на министъра да направи проверки, да уволни, ако трябва. Политическото решение няма никакво значенине за мен кой стои отсреща в Турция", подчерта премиерът по отношения на предаването на турския гражданин Абдуллах Бююк в родината му.

И обясни: "За мен е важно да запазим такива отношения, че те да не предизвикат умишлено тази бежанска вълна у нас. Това ми е важно, докато съм на този пост. Те мислят, че това е лесно, че е игричка, че не изисква безсънни нощи и свръх напрежение. Решението са го взели институциите и службите, които се занимават с тази дейност. По темата Турция аз знам, че трябва да се опитам да запазя всячески отношенията с правителството им и с Ердоган. Тези заплахи като се отправят няколко пъти, те трябва да се изпълнят в един момент, да докажат, че ще го направят. Тези дни контактувам всеки ден с колегите от Брюксел.  Надявам се с европейските колеги да се отчете факта, че с Гърция сме изправени пред огромен проблем. Те не могат повече, има 50-60 хиляди в Гърция в момента". 

"Ако Турция бъде обявена за несигурна държава, то България става първата сигурна такава по мигрантския път. Това значи 400 000 500 000 мигранти от Европа да бъдат върнати в България. Там с едно кимване на глава се взимат решения", аргументира се Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай