Изправени сме пред огромна криза между ЕС и Турция

Изправени сме пред огромна криза между ЕС и Турция | StandartNews.com

Аз вярвам на това, което са направили колегите от МВР по отношение на Абдуллах Бююк. Оттук нататък действително е неприятно като усещане за това, че на ръба на закона са действали.

Това обяви премиерът Бойко Борисов в ефира на Нова ТВ.  И подчерта: "25 хиляди души от началото на годината сме върнали от турската граница. Всичките те са върнати по идентичен начин. Спираме ги, връщаме хората без документи, там просто е война". 

"Последните седмици всеки ден се задържат 200-300 мигранти. Македония я заградиха, Сърбия я заградиха, вечеосвен в България буквално няма накъде да се изтичат образно казано нелегалните мигранти. Ние сме изправени пред една огромна криза между Турция и ЕС. Всеки ден някой от европейските ни колеги лидери или турския президент си отправят най-тежки закани публично. Историята обаче показва, че Османската империя обикновено спира до Австрия, там Запада я спира. Аз съм притесен за това, което чака България", сподели премиерът. 

И разясни: "Ние с Турция в момента трябва да се опитаме да градим възможно най-добри отношения. Ние мигрантската вълна не трябва да допуснем да стигне в България. Ще кажа на Бъчварова, ако някъде има пропуски - да уволнят, да се направи". 

"Нека да успокоя хората, които като мен са тревожни, в Турция няма смъртно наказание.  Турските власти го гледат по един начин, ние по друг. Голямата цел, която ние трябва да имаме, е да направим така, че Турция да третира България по различен начин от всички други страни в ЕС, да не влизаме в този конфликт", изтъкна министър-председателят. 

"Ако обявят Турция за несигурна държава, то България става първата сигурна по пътя на бежанците. Сигналите, които ние сме получавали от Турция, са за още много граждани. Това е само един случай от хиляди. Има ред, закон, който трябва да се спазва", изтъкна Борисов. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай